01 may 2019, 15:50 Moldovan Diaspora views 16998
Peste hotare ar putea fi deschise mai multe secții de votare
01 may 2019, 15:50 Moldovan Diaspora views 16998

Peste hotare ar putea fi deschise mai multe secții de votare

Asociația Promo-LEX îndeamnă cetățenii Republicii Moldova care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării să se înregistreze prealabil prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă" de pe pagina www.alegator.md.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hîrtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Au mai rămas 5 zile. Alegătorii se pot înregistra prealabil pînă pe data de 9 ianuarie 2019.

Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele 5 criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, publicată la 16 octombrie 2018, Promo-LEX a pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La data de 3 ianuarie 2019 erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la vest de Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

-1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Source: agora.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1558 locuitori

Frumuşica este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Frumuşica Nouă. Satul Frumușica se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1558 de oameni. Satul Frumușica a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.