28 september 2018, 15:30 Moldovan Diaspora views 13442
Cîti bani au trimis „gasterbaiterii” în Moldova
28 september 2018, 15:30 Moldovan Diaspora views 13442

Cîti bani au trimis „gasterbaiterii” în Moldova

Emigranții de muncă moldoveni trimit din ce în ce mai mulți bani acasă prin intermediul băncilor.

Potrivit datelor comunicate de BNM, în special pe parcursul perioadei ianuarie-august 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 857,74 milioane dolari SUA, cu 12,4 la sută mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2017.

Conform datelor BNM în luna august 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 101,64 mil. de dolari SUA, în scădere cu 4.0 la sută comparativ cu august anul trecut.

Potrivit afirmaţiilor responsabililor BNM în august 2018, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 0,4 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent), fiind înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 3,6%.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea de 46,2 la sută (în descreștere cu 4,7 p.p.), transferurilor în euro – 46,2 % (în creștere cu 7.4 p.p.) și celor în ruble rusești – 7,6 % (în descreștere cu 2.7 p.p.).

În special, în august 2017, ponderea dolarului în structura transferurilor valutare a fost de 50,9%, euro - 38,8%, a rublei - 10,3%

Potrivit celor menționate de responsabilii BNM, suma transferurilor băneşti din străinătate, efectuate în favoarea persoanelor fizice din Moldova, este convertită din moneda inițială de transfer în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data transferului. Atît originea, cît și scopul acestor sume pot avea caracter diferit.

Acestea includ, în afară de transferurile emigranților moldoveni și alte transferuri băneşti: transferul salariilor către persoanele fizice rezidente din partea reprezentanțelor nerezidente (instituții financiare internaționale, organizații internaționale, agenți economici străini) în Moldova, transferuri în favoarea cetățenilor străini, care locuiesc temporar în Moldova, pensiile sociale, alocaţii, alimente. Datele BNM nu includ transferurile prin bănci din regiunile din stînga Nistrului.

În anul 2017, volumul remitențelor către Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a fost de 199,97 milioane de dolari SUA, în creștere cu 11,2%, față de anul precedent.

Recordul absolut al remitențelor către Moldova din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor comerciale a fost înregistrat în anul 2008, constituind 1 miliard 660,09 mil. de dolari.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.