|
Moldovenii din Italia pot plăti impozite mai mici din venitul cîştigat
În conformitate cu legislația din Italia, cei care muncesc legal în această țară pot plăti impozite mai mici din venitul lor. Multe amănunte concetățenii noștri nu le cunosc.
Acest articol conține un șir de recomandări în acest sens.
OPTIMIZAREA IMPOZITULUI PE VENIT ÎN ITALIA:
CUM SĂ ECONOMISIȚI PE IMPOZITE
Toți rezidenții care obțin venituri în Italia, sînt supuși plații impozitelor. Este o oportunitate extraordinară pentru concetățenii noștri, care muncesc în Italia, ca ei să completeze Declarația anuală pe venit și să obțină astfel scutiri și facilități fiscale, garantate de statul Italian, inclusiv scutiri pentru persoanele aflate la întreținere, rămase acasă, în Republica Moldova!
CUM VĂ PUTEȚI FOLOSI DE ACESTE ÎNLESNIRI FISCALE?
Orice angajat, care este încadrat oficial și legal în cîmpul muncii în Italia, inclusiv lucrătorii la domiciliu (asistente medicale, asistente domiciliare, menajere, bone, etc.), pot conta, au dreptul pe facilități fiscale. Pentru a le obține, trebuie să respectaţi niște condiții obligatorii.
În primul rînd, declarația de impozit pe venit trebuie să fie depusă. Formularul 730 se depune pînă la 7 iulie, iar Modelul Unico, pînă la 30 septembrie. Ambele declarații vor fi completate în baza datelor despre veniturile acumulate în perioada de la 01 ianuarie pînă la 31 decembrie pentru anul trecut, drept dovadă servește documentul emis de angajator – Certificazione Unică.
În al doilea rînd, este necesar să prezentați alte documente ce confirmă dreptul la scutiri și facilități fiscale. Acestea sînt documente prin care se atestă starea civilă și existența persoanelor aflate la întreținerea angajatului. Despre ele vom vorbi mai jos.
DESPRE CE FEL DE SCUTIRI VORBIM?
Reducerea oferită moldovenilor, care lucrează în Italia și care au reședința în Italia pentru persoanele aflate la întreținere, dar care locuiesc în Republica Moldova, se aplică doar dacă sînt respectate următoarele condiții, care sînt demonstrate prin documente corespunzătoare. Adică, se consideră persoane care pot fi considerate, fiscal, la întreținere:
Soţul, chiar dacă nu locuiește împreună cu contribuabilul, în lipsa venitului sau a venitului, cota minimă de 2840 euro. Soţia din Italia va beneficia de o scutire de impozite în mărimea teoretică de 800 euro, dacă venitul în Italia este de pînă la 15.000 pe an, sau de 690 euro, dacă venitul este de la 15.000 pînă la 40.000 euro.
Un exemplu: doamna Elena T. în anul 2015 a avut un venit total de 11.000 euro. Impozitul care trebuie să-l plătească ea este de 785 euro. Avînd soţul pensionar, care locuiește în Moldova, cu o pensie mai mică de 2850 euro (58.000 lei) pe an, va beneficia de o scutire de impozit în mărime de 719,00 euro. Așa dar, dna Elena T. va plăti statului italian impozit pe anul 2015 în sumă de 66 euro.
2. Copii naturali, adoptivi, în custodie (tutelă) etc.. Mărimea teoretică a scutirii variază în baza vîrstei: pînă la 3 ani, scutirea este de 1200 euro, copii după 3 ani - 950 euro anual. În cazul în care unul dintre copii are grad de invaliditate, scutirea creşte cu alți 400 euro. Dacă aveți mai mult de trei copii, scutirea se majorează cu alți 200 euro pentru fiecare copil. În plus, în cazul în care soții cresc mai mult de patru copii minori, se va stabili o scutire suplimentară la venitul familiei în sumă de 1200 Euro.
Mărimea exactă a scutirilor se va stabili doar cunoscînd toate circumstanțele, avînd în vedere că impozitarea în Italia poate fi foarte avantajoasă pentru angajați, pe lîngă faptul că schimbarea permanentă a condițiilor, își găsește reflectarea în legislația fiscală.
Un exemplu: doamna Irina B. în anul 2015 a avut un venit de 12500 euro respectiv impozitul calculat este de 1198 Euro. Avînd doi copii (unul de 16 şi altul de 21 de ani, ambii studenţi) la întreținere, ea are o scutire din impozite în valoare de 1684 euro. În acest caz, doamna Irina B este complet scutită de plata impozitului și nu va achita nimic în calitate de impozit pe venit. (1198,00-1684,00 = 0€).
Luăm ca bază același exemplu, presupunem că şi tatăl copiilor ei are dreptul de a beneficia de scutirea din impozite pentru întreținere a copiilor, atunci 1684 Euro este împărțit la 50%. În acest caz, doamna Irina B. va plăti un impozit în mărime de 356,00€ (1198,00- (1684,00 ×50%= 842)).
3. Alți membrii ai familiei, care în baza art. 433 din Codul Civil italian, pot fi:
ь Soţul legal separat;
ь Descendenții copiilor – nepoții;
ь Părinții naturali şi buneii;
ь Părinții adoptivi;
ь Ginerii şi nurorile;
ь Rudele prin alianță - socrii;
ь Frații şi surorile fie şi unilaterale.
Contribuabilul care are la întreținere astfel de persoane trebuie să întrunească următoarele condiţii: să aibă aceiași reședința în Republica Moldova, sau să ofere plăți de întreținere alimentară, care rezultă din cecurile bancare (transfer de bani). Reducerea este stabilită în măsura teoretică de 750 de euro pentru fiecare membru al familiei.
Exemplu: Domnul Ion R., angajat la fabrică a avut în anul 2015 un venit compresiv de 14790 euro. Soţia, fiind angajată numai pe jumătate de salariu, are un venit de 6500 euro, respectiv, ea este scutită de a prezenta declarația pe venit. În acest caz, domnul Ion R. poate a beneficia de o scutire din impozit pentru copilul cu vîrsta pînă la 3 ani la 100% în mărime de 1030 euro şi de o scutire în mărimea de 611,00 euro pentru întreținerea mamei șotiei (soacra), care se afla în Moldova, motivînd beneficiul prin transferurile de bani (cecuri bancare).
O altă scutire, oferită de către statul italian este " BONUS 80 EURO" pentru cei cu un venit anual de 960 euro, pentru angajații, care au declarat venituri de la 8000 de euro pînă la 24000 de euro şi, respectiv, de la 24.000 pînă la 26.000 de euro, bonusul este proporţional venitului.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1792
- Populația:
- 2055 locuitori
Corjova este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1792.
Comments
(0)