|
7 probleme cu care se confruntă diaspora moldovenească în Turcia
Portalul viza.md a sistematizat apelurile și întrebările adresate redacției din partea moldovenilor, aflați pe teritoriul Turciei. Astfel, vă prezentăm 7 probleme de bază ale moldovenilor care pleacă și revin din Turcia, care în opinia redacției, ar trebui puse în prim-plan, revăzute și după caz soluționate de către instituțiile de resort.
1. Refuzul de perfectare a pașaportului biometric moldovenesc. În ultimul timp, moldovenilor le este refuzată perfectarea pașaportului biometric prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Turcia. În mare parte, aceste refuzuri se referă la cazurile de perfectare a pașapoartelor biometrice pentru copiii imigranților moldoveni la prima documentare sau în cazul în care pașaportul copilului este expirat. Moldovenilor li se recomandă să plece în Republica Moldova pentru un astfel de serviciu, deși la Ankara aparatajul pentru preluarea datelor biometrice a fost instalat de mai mult timp.
2. Lipsa informației exacte despre Interdicția de intrarea în Turcia. Odată cu liberalizarea regimului de vize mulți moldoveni depășesc perioada de 90 de zile permisive de aflare fără vize în Turcia timp de o jumătate de an. La părăsirea teritoriului Turciei moldovenilor, care au depășit termenul de ședere menționat, li se aplică o amendă, iar în unele cazuri și interdicția de intrarea în Turcia, concomitent. Odată reveniți în Republica Moldova, mulți dintre ei, chiar dacă au achitat amenda nu știu dacă au sau nu interdicție de intrare, dar nici unde să se adreseze cu astfel de întrebări.
La moment, moldovenii nu pot afla în prealabil care sînt condițiile aplicării interdicției, durata acesteia, taxele pentru ședere iregulară, modalitățile și procedurile legale de anularea interdicțiilor, categoriile interdicțiilor.
3. Refuzuri de eliberare a permiselor de ședere (Oturma İzni) în Turcia cu un termen de valabilitate de un an și de doi ani. Chiar dacă legislația turcă le oferă străinilor posibilitatea de a obține permise de ședere cu un termen de valabilitate de un an și doi an după expirarea primului permis valabil 6 luni, moldovenii sînt lipsiți fără temei de această posibilitate.
4. Consulatul Onorific al Republicii Moldova în Antalya este ineficient. Consulatele Onorifice din Turcia nu-și onorează pe deplin obligațiunile față de moldovenii surprinși în diferite circumstanțe în Turcia. În special și din mai multe considerente se evidențiază activitatea ineficientă a Consulatului Onorific din regiunea Antalya unde este concentrat un număr mare de cetățeni moldoveni, mai ales, în perioada de vară. Moldovenii se plîng că sediul Consulatului Onorific este amplasat la o distanța foarte mare de orașul Antalya, consulul onorific lipsește permanent aflîndu-se mai mult la Ankara decît în sediul respectiv. Reamintim că conform regulamentului existent consulii onorifici ai Republicii Moldova:
1. protejează în statul de reşedinţă interesele Republicii Moldova, drepturile şi interesele cetăţenilor moldoveni, persoanelor fizice şi juridice din Moldova, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi în limitele admise de legislaţia statului de reşedinţă şi de dreptul internaţional;
2. asigură informarea cetăţenilor Republicii Moldova, despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, precum şi cu acceptul misiunii diplomatice sau consulare ale Republicii Moldova din ţara de reşedinţă sau cea desemnată, acumulează dosare pentru acţiuni consulare concrete, care ulterior vor fi expediate misiunii respective spre perfectare;
3. acordă asistenţa în cazurile de arest, încarcerare, extrădare, repatriere, evacuare sau deces a cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul circumscripţiei consulare; acordă protecţie cetăţenilor Republicii Moldova, domiciliaţi permanent sau aflaţi temporar în circumscripţia consulară;
4.eliberează cetățenilor informaţii, cereri şi chestionare necesare şi informează despre procedura de perfectare a paşapoartelor, titlurilor de călătorie, vizelor şi altor documente din numele misiunii diplomatice şi oficiului consular acreditate în statul de reşedinţă; acordă asistenţă corespunzătoare pentru completarea corectă a actelor; asigură transmiterea actelor în adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare competente, recepţionarea şi eliberarea documentelor perfectate.
De menționat că Consulatele Onorifice moldovenești nu prestează servicii consulare (nu perfectează acte, documente notariale, etc.), decît doar în situaţii exclusive cu acceptul şi la indicaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
5. Număr insuficient de «autorizații în/din țara terțe» pentru transportatorii moldoveni. Anual, Turcia le oferă transportatorilor de mărfuri din Republica Moldova doar 500 de autorizații în/din țara terță. Conform transportatorilor moldoveni această cifră ar trebui să fie mărită pînă la minim 1500 de autorizații pe an.
6. Cazuri de condiţionare pentru renunţarea la cetăţenia RM în favoarea obţinerii cetăţeniei Turciei.
7. Traficul de ființe umane. Spre regret, Turcia rămîne o țară de destinație și de tranzit a victimelor traficului de ființe umane.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 1763 locuitori
Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.
Comments
(0)