01 november 2017, 17:20 Moldovan Diaspora views 6975
Experiența europeană implementată în Moldova
01 november 2017, 17:20 Moldovan Diaspora views 6975

Experiența europeană implementată în Moldova

Cătălina Catană studiază Business Internațional și Inovații la Universitatea Inholland din Amsterdam. Își propune ca experiențele și cunoștințele acumulate pe parcursul celor trei ani de studii să le implementeze acasă, astfel a creat proiectul Co-Labs, iar în luna martie a acestui an va avea loc primul eveniment - FarmHack, care va utiliza metodologia lean start-up pentru a conecta diferite părţi interesate de inovaţii în agricultură, cu concentrare pe ramura cultivării fructelor şi legumelor.

Cătălina Catană încă din liceu știa că vrea să facă afaceri sau economie. Analizînd diferite posibilități atît din Vest, cît și din Est, a dat peste programul Business Internațional și Inovații de la Universitatea Inholland din Amsterdam, Olanda. Acest curs a intrigat-o.

„Era diferit de celelalte prin faptul că punea accent foarte mare pe schimbările radicale care au loc în sistemul nostru economic, dar și în societate. Totodată programul colaborează încă din anul I cu diferite companii olandeze și internaționale pentru ca studenții să aplice cunoștințele în proiecte reale, pentru clienți concreți. La început eram mai sceptică în ceea ce prezenta cursul, pentru că mă gîndeam atunci că nu-mi ajunge o bază teoretică mai solidă, mă așteptam că voi învăța din cărți, voi memoriza teorii, ca la sfîrșit să susțin examene. Însă ceea ce facem noi este mai mult de 60% practică. La fiecare obiect avem un client din afară sau un caz pentru care dezvoltăm un business plan sau prezentare de proiect inovativ. Deja sînt în anul 3 și am reușit să fac practică la o companie din Londra, unde am realizat cît de valoros este ceea ce învăț și mă gîndeam atunci cum aș putea să implementez aceste lucruri acasă. După cîteva luni de nopți nedormite s-a născut proiectului Co-Labs. Încă nu sînt sigură ce voi face după ce absolvesc sau încotro mă voi îndrepta, însă de un lucru sînt sigură: vreau să implementez cunoștințele acumulate din străinătate în Moldova", povestește Cătălina Catană.

Primul eveniment din cadrul proiectului Co-Labs este FarmHack. Cătălina Catană ne-a oferit mai multe detalii despre acest eveniment în interviu ce urmează:

- Ce înseamnă FarmHack?

- „Hack" este o abreviere de la noțiunea de hackathon care presupune un eveniment de cîteva zile în care de obicei programatorii colaborează pentru a crea un proiect software. „Farm" vine din engleză și înseamnă fermă. În cazul dat, evenimentul care va avea loc în luna martie a anului curent are ca scop să adune împreună antreprenori din domeniul agriculturii și specialiști IT, pentru ca împreună să descopere oportunitățile tehnologiilor care pot fi aplicate în acest domeniu. Evenimentul va dura două zile și va avea un program intens de workshopuri, prezentări și activități interactive, în urma cărora echipele formate vor prezenta prototipurile dezvoltate pe parcurs.

- Cînd a început povestea acestui eveniment?

- Povestea a început cu cîteva luni în urmă cînd am format proiectul Co-Labs care își propune să dezvolte sectorul creativ din Republica Moldova. Ținînd cont de studiile pe care le fac, Afaceri și Inovații, am început să înțeleg importanța gîndirii inovative, a atitudinii de a învăța și a crește constant, și necesitatea de a înțelege cum trendurile din afaceri și tehnologii ne pot afecta societatea. Tot mă gîndeam cît de folositor ar fi dacă am putea implementa aceste atitudini și dezvolta capabilitățile necesare de a identifica oportunități de dezvoltare în Moldova. Respectiv am început proiectul Co-Labs pentru a aduce împreună persoane deschise spre colaborare, care își doresc o schimbare pozitivă în societatea noastră. FarmHack va fi primul eveniment organizat în acest sens.

- Care este scopul evenimentului FarmHack și de ce ați decis să puneți la cale un proiect ce ține de domeniul agriculturii?

- Ne dorim să aducem împreună o diversitate de oameni pentru a aduna cît mai multe experiențe și opinii. La început vom avea cîteva prezentări legate de trenduri din IT care se aplică în agricultură și ne propunem să avem un speaker din Olanda care activează în acest domeniu. Vom avea workshopuri pentru a ghida echipele prin procesul dezvoltării conceptelor, creării prototipurilor și testării acestora, ca în final să avem cîteva produse viabile minime care vor putea fi dezvoltate mai departe. Scopul principal este de a inspira, de a conștientiza că există oportunități și de a învăța cum pot fi aplicate în contextul țării noastre. Am ales domeniul agriculturii, pentru că este ramura economică principală din țara noastră și are un potențial de dezvoltare în ceea ce privește mărirea productivității și eficienței.

- Cine vor fi beneficiarii?

- Beneficiarii sînt antreprenorii din agricultură care vor deveni informați despre diferite trenduri și oportunități din IT pe care le-ar putea aplica în afacerile lor sau care ar putea să înceapă noi proiecte cu echipele formate în timpul evenimentului. Experții IT vor avea posibilitatea să-și aplice cunoștințele.

Vom crea un formular online pe care îl vom distribui pe rețelele de socializare pentru ca cei interesați să aplice (nu este necesar ca participanții să fie neapărat activi în domeniul agriculturii, pot fi persoane care sînt interesate de acest domeniu) și respectiv vom selecta participanții în baza motivației și interesului pe care îl au.

- Care este aportul Biroul Relații cu Diaspora la acest eveniment?

- Diaspora Engagement Hub este un program nou de granturi tematice destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare, inclusiv asociaților și grupurilor de inițiativă, ce presupune implicarea și angajarea diasporei în diverse acțiuni, proiecte, inițiative care vor fi desfășurate pe teritoriul Republici Moldova și în străinătate. FarmHack se numără printre proiectele cîștigătoare, astfel acest proiect va fi sprijinit de Biroul Relații cu Diaspora.

Source: www.stiripozitive.eu

Keywords:

diaspora , experienta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
171 locuitori

Mărășești este un sat din cadrul comunei Cubolta, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Sîngerei și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Mărășești a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.