08 february 2016, 12:20 Moldovan Diaspora views 8954
Afacere dulce în Moldova după 14 ani de muncă amară în Italia
08 february 2016, 12:20 Moldovan Diaspora views 8954

Afacere dulce în Moldova după 14 ani de muncă amară în Italia

A renunțat la tot și a mers la muncă peste hotare pentru a-și asigura familia cu un trai mai bun.

Anii au trecut, scopul pus a fost împlinit, dar dorul de casă nu l-a lăsat să-și înfigă rădăcinile în pămînt străin. Așa se face că, după 14 ani de muncă în Italia, Igor Furtună a revenit acasă, în Moldova, unde a și deschis o afacere dulce.

Tînărul antreprenor spune că, din start a mers la muncă peste hotare cu gîndul că se va întoarce acasă.

„Ca orice cetățean de la noi, cu situația economică precară, am plecat în Italia. Era anul 2000. Eu eram după Academia Militară, iar soția mea era studentă în anul trei la Universitatea de Medicină. Era foarte dificil. Am mers singur în Italia, iar după finisarea studiilor a venit și soția mea, care ulterior și-a echivalat studiile acolo și s-a aranjat la lucru...Niciodată nu m-am gîndit că voi rămîne să îmbătrînesc acolo. Am părinții în viață, care au nevoie ca noi să fim aproape", începe Igor Furtună.

În cei 14 ani petrecuți în Italia, Igor a avut mai multe job-uri. Locuri de muncă datorită cărora a cunoscut oameni importanți și a învățat multe.

„Am avut norocul să cunosc persoane foarte bune. Mă refer la angajatori, deoarece am lucrat în domenii diferite. Am lucrat la confecționarea mobilei, după care într-un restaurant, am lucrat și la parcări și în grădini, iar timp de doi ani am lucrat la o patiserie în Parma. Acolo am descoperit cîtă plăcere poate să-ți aducă o astfel de activitate", ne mărturisește Igor Furtună.

Așa se face că după doi ani de muncă la o patiserie în Parma, Igor a acumulat experiența necesară pentru a-și deschide propria „afacere dulce", iar datorită programului PARE 1+1 a beneficiat de instruirea şi suport financiar necesar pentru inițierea unei afaceri.

„Recunosc că nu aveam idee cum se deschide o afacere. Așa că de la reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora am aflat despre Programul PARE 1+1 (Program de Atragere a Remitenţelor în Economie), prin intermediul căruia am beneficiat de 200 de mii de lei pentru inițierea afacerii, iar timp de trei săptămîni am mers la cursuri pentru inițierea afacerii", spune Igor.

Din banii primiți în cadrul programul a cumpărat cîteva utilaje, iar în iulie 2014, în cuptorul Biscottini s-au rumenit primii biscuiți. Așa că, de atunci, biscuiții Biscottini își cuceresc cu uşurinţă consumatorul. Și asta, datorită gustului deosebit, care se datorează produselor de calitate, spune Igor.

„Noi am reușit repede să fim cunoscuți pe piață datorită calității. La baza rețetelor noastre stau rețetele din Italia. Noi facem unele adaptări la ingredientele noastre, dar sînt modificări foarte mici. În perioada iernii, biscuiții noștri sînt mai întrebați, noi producem în jur de 8 tone pe lună, iar vara cererea a scăzut, așa că producem în jur de 3-4 tone pe lună. Noi nu punem accent pe cantitate. Mai bine cîștigăm mai puțin, dar știm că, consumatorul este mulțumit", spune antreprenorul.

La producerea celor 22 de feluri de biscuiți sînt folosite doar din ingrediente naturale, fără conservanți sau aditivi. Antreprenorul spune că majoritatea ingredientele folosite sînt de pe piața locală, cu excepția celor care nu se produc la noi cum ar fi uleiul de măsline, rozmarinul sau susanul.

„Noi folosim doar ingrediente naturale. Faină, ouăle, miezul de nucă sînt de la noi, iar ceea ce nu se produce în Moldova, cum ar fi uleiul de măsline, susanul, rozmarinul, le aducem din Italia. Folosim doar ingrediente de calitate", spune Igor Furtună.

Afacerea nu stă pe loc, numărul angajaților crește, la fel cum și feluri de biscuiți.

„Investiția continuă. Și săptămîna trecută am cumpărat un utilaj nou pentru producerea unei noi serii de biscuiți. Utilajele sînt aduse toate din Italia. În prezent avem 12 angajați, dar în toamnă vom avea în jur de 20 de angajați", adaugă Igor.

Tot ce a reușit Igor să facă pînă în prezent, se datorează familiei care l-a susținut întotdeauna. Antreprenorul spune că fiica mai mare are o pasiune aparte pentru biscuiți. Așa că, unele recete se datorează ei.

„Am o fiică de 15 ani, care are o pasiune pentru biscuiți. Cînd avea 9 ani, noi coceam biscuiți la bucătărie. De pe atunci am observat că îi place foarte mult să coacă... și pasiunea durează. Ea singură modifică recetele, le colecționează, ca eu cînd gust să apreciez munca. Ulterior, recetele fiicei sînt verificate de către tehnolog, care le aprobă sau le mai modifică. Este bine că fiica iubește această activitate... Mă gîndesc va avea cine să o continue afacerea...", continuă Igor Furtună.

Deocamdată, biscuiții Biscottini ajung doar pe piața din Moldova. Antreprenorul spună că în scurt timp va exploata și piața UE.

„În prezent, biscuiții noștri ajung în două rețele de magazine mari din țară. Acum negociem semnarea unui contract cu încă o rețea mare de magazine. Sperăm ca pînă la sfîrșitul anului să lărgim gama de produse și să ajungem și pe piața din România, deoarece noi am avut deja o încercare pe această piață și a mers", ne mărturisește antreprenorul.

Biscuiții Biscottini sînt pe placul cumpărătorului din Moldova. Așa că Igor speră la un singur lucru:

„Pierderea capacității de cumpărare a consumatorului este singura problemă din Moldova. Acesta este singurul impediment care nu ne permite să ne dezvoltăm cu pași rapizi. Eu îmi propun să fac un produs calitativ, desigur că prețul pe raft va fi mai mare. Dar asta mă împiedică să mai aduc alte reţete. Eu sper că oamenii să trăiască mai bine, pentru a putea cumpăra biscuiții noștri", adaugă Igor.

Investiția totală în fabrica Biscottini este de 3 mln de lei, dar și doi ani petrecuți departe de familie.

„Familia mea este acolo, fiindcă soția lucrează într-un spital din Parma. Nu poate lăsa totul și să vină, iar fetele sînt la școală. Încercăm să ne vedem cît mai des posibil. Așa că... rezistăm", spune Igor.

La încheiere, Igor a ținut să vină cu un mesaj pentru moldovenii care vor să se întoarcă în țară.

„Cineva dacă are un gînd să se întoarcă în Moldova, să-l aplice în practică. Orice muncă dacă o faci cu seriozitate va avea și rezultat. Trebuie să ne învățăm să avem răbdare. Să nu așteptăm rezultate la șase luni de la deschiderea afacerii. În Italia am avut rezultate destul de bune, dar au durat 14 ani. Eu nu am de ce să aștept acum rezultate foarte mari, știu că rezultatele vin după ani de zile", a încheiat Igor.

Acest reportaj a fost realizat în cadrul campaniei Europa pentru Moldova.

Source: unimedia.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1157 locuitori

Mereşeuca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Mereşeuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 18 km de orașul Ocnița și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Mereșeuca a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.