28 december 2011, 11:15 Moldovan Diaspora views 5460
28 december 2011, 11:15 Moldovan Diaspora views 5460

Serată dedicată Victoriei Barbă la Moscova

Recent în Casa Naţionalităţilor din Moscova, Congresul Diasporelor Moldoveneşti, în colaborare cu Clubul "Originarilor din Bacu", au desfăşurat o serată dedicată regizoarei, scenaristei, profesoarei, fondatoarei şi liderului Primului din lume studiou de desene animate pentru copii, „Floricica”  -  Victoria Barbă.

Victoria Barbă aparţine galaxiei de regizori remarcabili, care timp de mai multe decenii sînt mîndria studioului de film "Moldova-film".

Serata artistică a fost împodobită de povestirile Victoriei Barbă despre viaţa şi activitatea sa. Ea povestise oaspeţilor că s-a născut în Tambov, a studiat la Institutul de arte plastice aplicative "Vera Muhina" din Leningrad (1946-1948), iar mai apoi la Institutul Pedagogic de Stat "Ion Creangă", care-l absolvise în anul 1958. De asemenea, a relatat celor prezenţi cum  multiplicatorii au propus să creeze în premieră un studiou experimental pentru copii, în Moldova. Victoriei Barbă i s-a părut a fi o idee superbă, deoarece copiii au atîtea idei neobişnuite, atîtea personaje, gata să prindă viaţă părăsind foaia de desen, să se mişte, să vorbească! Rămînea doar să fie asimilate secretele profesionale de producere a desenelor animate. Atunci Victoria Barbă a fost invitată la Moscova pentru stagiere. Astfel conducătorul studioului de arte plastice a devenit regizor şi scenarist al primului studiou de desene animate al copiilor.

Copiii „Floricicăi” au filmat mai bine de 50 desene animate, care de cîteva ori au rulat la televiziunea berlineză, multe dintre acestea deveneau laureaţi ai festivalelor internaţionale ale filmelor de amatori (în Lituania, Letonia, Belgia, Ungaria etc).

În decurs de 7 ani, de exemplu, „Floricica”, în colaborare cu copiii din Franţa au lucrat la un proiect după motivele poeziilor lui Jacques Prever, şi toate lucrările filmate împreună au fost comandate de Franţa pentru a fi prezentate în ţările francofone.

În 2001 Victoria Barbă – pictor şi pedagog – primeşte la Tokio premiul pentru „Educarea frumuseţii prin intermediul animaţiei”.

În incheierea seratei, au fost prezentate două filme ale Victoriei Barbă – filmul „Dăruieşte căldură” şi „Dacă toţi generalii”, care a fost prezentat în 50 de ţări ale lumii, copia lui, la solicitarea "UNESCO" a fost trimisă la Paris pentru a participa la Simpozionul Internaţional "Mass-media şi tineretul".

 

Sursa: moldova.ms

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
805 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 805 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.