|
Cum să călătorești în jurul lumii și apoi să te întorci la creșterea iepurilor
Deja toată lumea s-a obișnuit cu ideea că o treime din locuitorii Moldovei lucrează peste hotare. Acest fapt noi îl tratăm ca pe o parte din realitatea noastră și nu observăm istoriile unor migranți ce ar putea servi drept subiect pentru o carte sau chiar mai multe. Valeriu Rață a călătorit prin zeci de țări, a suferit statutul de ilegal și a schimbat cîteva profesii. Toate acestea au fost făcute doar pentru ca, în sfârșit, să se întoarcă acasă și să continue activitatea tatălui său – creșterea iepurilor de casă. În această afacere l-au ajutat granturile oferite de Uniunea Europeană.
Valeriu Rață are doar 27 de ani. Calătoriile sale au început cu 7 ani în urmă. După ce a absolvit școala, a încercat să învețe meseria de vinificator la colegiul din Stăuceni. Avea note bune, dar nu mergea treaba, era nevoit să învețe totul pe de rost, nu avea atracție față de specialitate. Atunci Valeriu a decis să renunțe la colegiu, rămânând doar cu diploma de bacalaureat și, ca majoritatea oamenilor din țara nostră, să plece peste hotare.
Câteva luni a petrecut la șantierele de construcție din Rusia, apoi s-a întors acasă și s-a angajat chelner în satul natal. A încercat să plece în Canada, dar s-a pomenit în Polonia, la cules căpșuni. Angajatorii nu erau cei mai cinstiți oameni și Valeriu nu a fost răsplătit pentru lucru. A încercat să se angajeze în Cehia, dar n-a reușit din cauza problemelor cu sănătatea. Întoarcerea în patrie l-a dus la o nouă migrație. De data aceasta, Valeriu planifica să ajungă în Anglia, însă s-a oprit în Franța, unde a stat ilegal pe parcursul unei jumătăți de an. S-ar părea că nu mai avea șanse, dar anume în Franța a început totul.
„Când eram în Franța, foarte mult îmi doream să mă întorc acasă. Îmi era dor de familie, prieteni, chiar de țara natală. De la un moldovean am aflat că există așa posibilitate. Chiar fiind migrant, poți să depui cerere pentru întoarcere în țară și chiar să primești grant pentru a deschide o afacere acasă, ca să nu mai ai nevoie să pleci peste hotare",- a povestit Valeriu.
In final, Valeriu a primit 6,5 mii de euro care i-au fost oferiți pentru procurarea utilajului necesar, bilet de avion și chiar niște bani de buzunar.
Granturile oferite i-au permis să rămână acasă
Deja din anul 2010, Valeriu a început să se ocupe de ferma petru creșterea iepurilor de casă, practic continuând afacerea părinților săi. Familia sa de mulți ani crește iepuri pentru a vinde apoi carnea, dar într-un mod tradițional. Valeriu a decis îndată să prefacă gospodăria de familie într-un business.
„Era o simplă idee care cu timpul s-a transformat într-o pasiune, căreia îi acordam maximum atenție, timp și puteri. Am decis să fac totul desinestătător, am construit cuști pentru iepuri și personal mă ocupam de vaccinarea lor. Pentru a cunoaște propria afacere, trebuie totul să faci singur de la A la Z, ca pe urmă să le poți explica angajaților săi",- a povestit Valeriu.
Implicarea totală în lucru, probabil, l-a ajutat să elaboreze un proiect corect și să câștige câteva granturi la rând. La început Valeriu a primit un credit favorabil de la programul PNAET pentru tinerii întreprinzători și a trecut treningurile. În 2013 a devenit participantul programului PARE 1+1 și a primit 100 mii lei în calitate de grant pentru dezvoltarea ferme sale.
„Mă uitam pe internet cum se construiesc cuștile pentru iepuri. Nu aveam deloc experiență. Făceam totul așa cum bănuiam că trebuie să fie. Dar în ultimii 5 ani deja am elaborat propria metodă, pe care am de gând să obțin patent – Metoda lui Rață. Cuștile mele au câteva nivele. Sunt confecționate, reieșind din experiența pe care am dobândit-o", – a povestit Valeriu.
Valeriu Rață deja a câștigat concursul de business-planuri, organizat de Agenția naționala a managerilor din Moldova (ANTIM). Pentru primul loc el a câștigat premiul de 100 mii de lei, pe care le-a investit în dezvoltarea afacerii. Iar modelul său de cuști pentru iepuri a obținut premiul pentru inovare în valoare de 8 mii de euro.
Planurile de creare a unei ferme exemplare
Deocamdată, la ferma lui Valeriu Rață încă nu sunt iepuri. După câțiva ani de lucru, el a hotărât să schimbe complet generația de animale. Dar deja în 2016 tânărul intreprinzător planifică să crească la ferma sa în jur la 2 mii de iepuri, iar peste câțiva ani să mărească ferma până la 6 mii de capete.
„Eu vreu să creez o fermă exemplară, unde ar putea veni la practică studenții Universității Agrare. Eu aș vrea ca oamenii să vină la mine și să înțeleagă – așa trebuie crescuți iepurii. În condiții perfecte, fără nici o automatizare. Tot ce am în plan este ceva nou pentru Moldova", a povestit Valeriu.
Acum el se ocupă nu doar de ferma sa, ci și construiește cuști pentru acei care își doresc să se ocupe cu creșterea iepurilor.
„Deja dau consultații privind creșterea iepurilor și construcția cuștilor și planific s-o fac și mai departe. Cunosc toate detaliile. N-aș vrea ca cineva să nimerească în aceeași situație ca mine – fară orice informație și înțelegere ce trebuie șă faci mai departe"- a spus Valeriu.
Referitor la ieșirea pe piața europeană, Valeriu consideră că este prea devreme de gândit la acest lucru. Și nu e vorba doar de cerințe sau greutăți birocratice. Acum și pe piața moldovenească se resimte insuficiența de carne de iepure. Producătorii autohtoni nu prea doresc să se ocupe cu acest lucru și o parte pe producție este importată de peste hotare. Valeriu, însă, are de gând să creeze o rețea de magazine specializate, ca să fie mai aprape de clienții săi, pentru ca aceștea la rândul său să nu fie nevoiți să cumpere carnea în supermarketuri cu prețuri exagerate.
Important e să știi ce vrei
Valeriu Rață consideră că și-a atins scopul nu datorită banilor, ci a înțelegerii ce concret își dorește.
„Banii nu sunt factorul cel mai important. Trebuie să fii insistent, îndrăzneț, să lupți și să muncești pentru ceea ce-ți dorești. E adevărat că în țara noastră sunt condiții, care doar crează obstacole: prețurile ridicate și legea care nu susține micul business. Însă, dacă vrei – poți face orice. Eu am reușit doar pentru că îmi doream mult,- a povestit Valeriu. – Eu n-am rămas peste hotare, deși acolo sunt mai multe șanse de a deschide propria afacerea și de a crește mai repede. Dar Moldova e țara mea. Aici sunt rădăcinile mele, familia și prietenii. Eu vreau să mă dezvolt anume aici și sper să devin un exemplu pentru toți tinerii care deocamdată se tem să facă ceva desinestătător".
Apropo, Valeriu Rață deja a scăpat o persoană de la migrare. Atunci, când un cunoscut de al său, fermier și el, deja vroia să lase totul și să plece peste hotare, Valeriu i-a arătat cum trebuie construite cuștile pentru iepuri și cum se realizează corect întreg procesul de creștere a acestora. Afacerea într-adevăr a mers și clientul lui s-a dezis de ideea de a emigra.
Programul PARE 1+1, direcționat spre dezvoltarea businessului mic și cel mijlociu, activează în Moldova din 2010. Pe parcursul acestui timp, suport irevocabil au primit mai mult de 100 de întreprinderi. Programul susține migranții sau membrii lor de familie, care doresc să dezvolte propria afacere în Moldova. PARE 1+1 presupune dublarea din contul programului a fiecărui leu, care vine de peste hotare prin transferuri bănești și se investește în businessul moldovenesc. Valoarea maximă a grantului este de 200 mii lei.
Intrepinderile create în baza programului PARE 1+1 activează în astfel de domenii precum biomasa, creșterea șenșilelor, struților și viperilor, creșterea ciulinilor. Proiectul a finanțat instalarea de sere, a instalațiilor frigorifice industriale, a morilor și crearea infrastructurii pentru agroturism.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 26 locuitori
Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.
Comments
(0)