17 december 2015, 16:55 Moldovan Diaspora views 9125
Brutarul moldovean care a fost premiat la Mister Model Italia 2015
17 december 2015, 16:55 Moldovan Diaspora views 9125

Brutarul moldovean care a fost premiat la Mister Model Italia 2015

Recent, în Italia a avut loc unul din cele mai importante concursuri de frumuseţe, Miss & Mister Model 2015. În competiţie au participat 25 de fete şi 23 de băieţi, iar printre ei s-a numărat şi Anatolie Chistol, un basarabean care s-a stabilit cu traiul în Italia acum cinci ani. Tânărul cu o istorie frumoasă în spate, care lucrează brutar şi este pasionat de sport, a fost favoritul publicului, ajungând în finala concursului şi clasându-se pe locul III.

Pe când avea 18 ani, Anatolie Chistol a decis să ia drumul unei ţări străine, în căutarea unui viitor mai prosper. A ales Italia, ţară unde muncea de ceva vreme mama sa. Însă până a emigra din Moldova, tânărul a încercat să se afirme acasă, dar nu i-a reuşit. Salariul mic şi faptul că nu voia să apeleze la ajutorul părinţilor l-au determinat să ia decizia de a-şi încerca norocul într-o ţară străină. Nu cunoştea limba, ţara, însă îl liniştea faptul că acolo-i era mama şi unele rude, pe susţinerea morală a cărora miza.

„Pe când aveam 12 ani, am venit în Chişinău, unde am studiat la un liceu cu profil sportiv. De mic aveam visul de a deveni fotbalist (n.a. – râde)", aşa a început discuţia noastră cu basarabeanul originar din Cimişlia.

Muncește de la 14 ani

Talentul i-a fost remarcat jucând în Deviza Naţională de fotbal, însă, după ce a absolvit liceul, s-a gândit că încă o profesie nu i-ar încurca, aşa că timp de un an a învăţat meseria de mecanic auto.

„N-am continuat drumul fotbalului căci în ultimul an de studii a plecat antrenorul nostru de bază. Am început să lucrez ca mecanic auto, însă nu mă aranja salariul. Nu puteam să mă întreţin şi am decis să renunţ la job", a declarat Anatolie Chistol.

De fapt, cel a cărui poveste am decis că merită să fie cunoscută de cei de acasă a început să-şi câştige propriii bănuţi pe când avea doar 14 ani. „Am început cu munca ocazională, care se plătea foarte bine", precizează el.

Drumul său spre Italia

Sunt patru copii la părinţi, două fete, care şi-au deschis acasă un atelier de haine, şi doi băieţi, care au decis să ia drumul străinătăţii: în Rusia şi Italia.

„Mama şi rudele m-au ajutat să mă integrez în lumea italienilor. În trei luni, am reuşit să învăţ limba şi m-am înscris la o echipă de fotbal. La o lună de la venirea mea în Italia, lucram ca instalator. Nu puteam să stau acasă şi am decis să lucrez în orice domeniu. Apropo, mulţi cred că sunt australian din cauza aspectului fizic şi spaniol din cauza accentului", spune zâmbind Anatolie Chistol.

Cum a ajuns să lucreze brutar

Patru luni mai târziu, basarabeanului nostru avea să i se propună să lucreze într-o brutărie. Fiind o fire ambiţioasă, căreia-i plac provocările, a acceptat deşi niciodată nu copsese pâine.

Astfel, la colectivul de italieni, în care era şi o ucraineancă, s-a alăturat şi un moldovean, căruia i-au făcut o primire călduroasă. Anatolie era încântat de noul job deoarece nu lucra la negru, era angajat oficial şi avea carte de muncă.

„În afară de torturi fac orice, însă mie îmi place să coc pâine şi pizza. Dacă depui pasiune şi îţi place ce faci, rezultatul nu poate fi decât unul satisfăcător. Recunosc: niciodată nu m-am gândit că o să lucrez brutar, că voi învăţa atât de repede această profesie. Uneori mă trezesc la 3 dimineaţa, lucrez şi noaptea, depinde de comenzile pe care le avem. Pe zi muncesc minim şase ore, iar în colectiv nu e loc de intrigi. Suntem ca o familie! Se câştigă bine, însă pentru mine nu este important ca să mă angajez doar pentru că se plăteşte foarte bine. Mereu am tins să fiu stăpân pe timpul meu. Nu ştiu dacă voi rămâne să lucrez în această sferă pentru că vreau să fur mult mai multe de la viaţă", povesteşte chipeşul brutar.

Source: stirilocale.md

Keywords:

diaspora , concurs , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1680 locuitori

Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.