|
Migranţii moldoveni pot să aibă un impact pozitiv asupra comunităţii
Migranţii moldoveni care au avut succes peste hotare pot să aibă un impact pozitiv asupra comunităţii, este de părere coordonatorul reţelei NEXUS în Moldova, Nicolaas de Zwager. Potrivit lui, fenomenul migraţiei trebuie să capete un caracter circular şi de pe urma migraţiei trebuie să fie trase foloase aici în ţară.
Fenomenul migraţiei din Moldova a fost discutată în cadrul unei dezbateri publice „Migraţia – provocări şi oportunităţi pentru Moldova", organizată de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău. În cadrul dezbaterii s-a discutat despre activitatea reţelei NEXUS în Moldova, care acordă sprijin cetăţenilor moldoveni care au emigrat sau au revenit în ţară de peste hotare.
„Migranţii au nevoie doar de sprijin şi noi le acordăm acest lucru. Noi vrem să facem migraţia cât mai eficient posibilă, astfel ca fiecare migrant să-şi poate atinge scopurile cât mai eficient într-un termen restrâns, să poată reveni acasă cu cât mai mult succes posibil", a declarat Nicolaas de Zwager.
Potrivit Ambasadorului UE în Moldova, Pirkka Tapiola, trebuie să existe mai multe oportunităţi care ar atrage investitorii în Moldova şi ar promova exporturile pe piaţa UE. „Noi cunoaştem că există posibilităţi pentru a crea un mediu atractiv cetăţenilor ca ei să revină acasă. Ţara are nevoie de aceste persoane acum. Avem tot mai mulţi pensionari, copii care sunt lăsaţi în afara îngrijirii familiilor. Este foarte important să putem beneficia de capacităţile persoanelor care au plecat peste hotare, să-i aducem în ţară şi beneficiem de experienţele însuşite", a declarat Tapiola, prezent la dezbateri.
NEXUS Moldova reprezintă o reţea de centre de servicii deschise la Cahul, Edineţ, Ungheni şi Chişinău, unde toţi cei care doresc să plece peste hotare, se află acolo sau doresc să revină în ţară, pot primi răspunsuri la toate întrebările.
Potrivit organizatorilor dezbaterilor, aproape 40% dintre familiile din Republica Moldova sunt afectate de fenomenul migraţiei. Actualmente, 370 de mii de persoane se află în migraţie pe termen lung şi 109 – pe termen scurt.
Reamintim că conform ultimului sondaj realizat de echipa moldovenii.md «Diaspora moldovenească nu poate influența cursul evenimentelor din Republica Moldova, aflîndu-se departe de casă și de realitățile locale». De această părere sînt 53% procente dintre participanții sondajului.
Conform rezultatelor înregistrate, 41 % au bifat DA, 3% și 2% nu știu sau nu le pasă.
În total, sondajul a acumulat 3307 de voturi. Rezultatele tuturor sondajelor realizate de echipa moldovenii.md pot fi găsite AICI.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1822
- Populația:
- 327 locuitori
Curtoaia este un sat din cadrul comunei Condrăteşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 327 de oameni. Satul Curtoaia a fost menționat documentar în anul 1822.
Comments
(0)