12 may 2014, 14:36 Moldovan Diaspora views 11501
România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!
Photo: icgg.org
12 may 2014, 14:36 Moldovan Diaspora views 11501

România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!

România, Grecia, Bulgaria şi Italia sunt cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014, publicat miercuri de Coaliţia globală împotriva corupţiei Transparency International.

România înregistrează acelaşi indice ca anul trecut, dar mai slab decât în 2012, când a avut un scor de 44.

Pe prima poziţie atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global se află Danemarca, cu un indice de percepţie asupra corupţiei de 92. La polul opus, Coreea de Nord şi Somalia împart ultimul loc, cu doar 8 puncte.

Danemarca are un stat de drept puternic, sprijin pentru societatea civilă şi reguli clare care guvernează comportamentul celor care ocupă funcţii publice. Totodată, ţara a dat un exemplu anul acesta, în noiembrie, anunţând că vizează crearea unui registru public care să includă informaţii privind proprietatea efectivă pentru toate companiile constituite în Danemarca. Această măsură, la fel ca cele anunţate de Ucraina şi Marea Britanie, va îngreuna ascunderea celor corupţi în spatele companiilor înregistrate sub numele altor persoane.

Alte state membre UE cu nivel al corupţiei mic sunt Finlanda (indice 89, poziţia 3 la nivel mondial), Suedia (indice 87, poziţia 4 din 175 la nivel mondial), Olanda (indice 83, poziţia 8 la nivel global) şi Luxemburg (indice 82, poziţia 9 la nivel global).

Germania se află pe poziţia 12 din 175, cu un indice de 79, Marea Britanie pe poziţia 14 cu un indice de 78 şi Franţa, la fel ca Estonia, pe poziţia 28 cu un indice de 69.

SUA se află pe poziţia 17, la fel ca Irlanda, Hong Kong şi Barbados, cu un indice de 74, faţă de indicele 73 înregistrat anul trecut, în timp ce Rusia pe poziţia 136, la fel ca Iran, Liban, Nigeria şi Kârgâzstan, cu un indice 27.

Potrivit aceluiaşi document, corupţia reprezintă o problemă pentru toate economiile, iar principale centre financiare din UE şi SUA trebuie să acţioneze alături de economiile în creştere rapidă pentru a-i împiedica pe cei corupţi să scape nesancţionaţi. (M.C)

Source: jurnalul.ro

Comments

 (1)
  • #1 kkk Reply Quote selected
    Xреново, что и говорить, но ещё хуже дела у Украины и России, не говоря уже о наших "африканских братьях", латиносах Центральной и Южной Америки, и, конечно, o наших "заблудших среднеазиатских овечках", так необуманно цепляющихся за "спасительный СНГ и Таможенный Союз".
     
    *
    3 characters or more, Latin letters only

    *
    Anti-SPAM code:

    În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

    Settlements of Moldova
    Statut:
    Municipiu
    Prima atestare:
    sec. XVIII
    Populația:
    23327 locuitori
    Logo

    Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

    Library
    Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.