30 september 2014, 10:48 Moldovan Diaspora views 13228
Moldovenii din Rusia vor putea munci în baza patentelor de două tipuri
Photo: viza.md
30 september 2014, 10:48 Moldovan Diaspora views 13228

Moldovenii din Rusia vor putea munci în baza patentelor de două tipuri

De la 1 ianuarie 2015 costul unei patente de muncă în Rusia va costa de două ori mai scump, plus la aceasta, migranții din țările fără regim de viză vor putea munci în baza patentelor de două tipuri – la persoana fizică și la persoană juridică. Despre aceasta a comunicat președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin.

Astfel, dacă propunerile de modificări legislative vor intra în vigoare, migranții care muncesc în baza patentei, inclusiv cetățenii moldoveni, vor fi nevoiți să achite 3000 de ruble lunar în loc de 1216 ruble (1100 de lei în loc de 450 de lei n.a.)

După cum afirmă Alexandr Kalinin, apărătorul drepturilor omului , de la inceputul anului 2015, cetățenii Republicii Moldova, care își vor perfecta în regiunea Moscovei patenta, cu dreptul de a munci la o persoană fizică, vor achita taxa lunară de 3 mii de ruble, iar dacă își vor perfecta actul pentru a munci la o persoană juridică – 5 mii de ruble (1850 de lei). Kalinin consideră, ca aceste taxe sunt foarte mari, chiar și pentru migranții care lucrează în orașul Moscova. Potrivit acestuia, creșterea taxelor lunare , pentru achiziționarea patentei de munca, la persoanele fizice , ori juridice, ar trebui sa se stabilească în funcție de nivelul inflației.

- În plus, în cazul în care migranții totuși for fi obligați să plătească suma de 3 mii de ruble (pentru dreptul de muncă la persoanele fizice) și 5 mii de ruble (la persoanele juridice), este necesar să fie calculată, din sumele fixate de autorități, cota de asigurare cu pensii, procentul defalcărilor în sistemul social. Problema este că, pînă în prezent, nicăieri în lege nu se specifică dacă li se stabilește , ori nu, migranților contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii , ce procent din această sumă va fi transferat în fondul de pensii, de eczemplu, - a specificat Kalinin.

Datele Congresului Diasporelor Moldovenești arată că în 2013 taxa lunară pentru patentă era de 1000 de ruble, în 2014 – 1216 ruble, iar în 2015 poate ajunge la 3000 de ruble lunar. Cu toate acestea, spune Alexandr Kalinin, cererea pentru aceste acte e în continuă creștere.

Menționăm că prețul patentei va varia în funcție de „cerințele unui subiect concret al Federației". Despre aceasta a spus președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, încă în luna decembrie a anului trecut în adresarea sa către Adunarea Federală a Rusiei.

La rîndul său, președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin, este convins că această abordare va stimula economia rusească, dar și pe muncitorii străini, care nu doresc să fie implicați în schemele coruptibile inclusiv cu perfectarea permisului de muncă la persoanele juridice.

Apărătorul drepturilor omului subliniază că potrivit modificărilor legislative propuse, costul patentei va depinde de nivelul de salarizare dintr-o regiune sau alta, adică de nivelul de dezvoltare al acesteia.

– Dacă la Moscova salariul constituie în medie 40 de mii de ruble, atunci în regiune acesta cu greu ajunge la 15 mii de ruble. În aceste condiții, propunerile de a modifica prețurile patentei în funcție de regiune le consider corecte, – a conchis Kalinin.

De exemplu cheltuielile anuale ale migrantului doar pentru a munci în baza patentei în unele regiuni pot fi de 12000 de ruble (4400 de lei), iar la Moscova și Sankt Petersburg să ajungă la 36 de mii de ruble (13320 de lei). Plus la aceasta, după cum subliniază Kalinin, dacă un muncitor migrant va întîrzia plata pentru act măcar și cu o singură zi, documentul va fi anulat.

Sunt mai multe nuanțe legislative care trebuie să fie luate în calcul la perfectarea patentei. În aceste condiții Congresul Diasporelor Moldovenești face apel către concetățeni să se adreseze cu toate întrebările la birourile Congresului unde vor putea obține consultații despre angajarea legală în cîmpul muncii din Federația Rusă.

Source: www.viza.md

Keywords:

diaspora , Rusia , munca , moldovenii

Comments

 (1)
  • #1 bear Reply Quote selected
    Значит всё таки быть бунту в Молдавии, это радует! Доигрались...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1011 locuitori

Puţintei este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Puţintei, Dişcova și Vîprova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 locuitori. Satul Puțintei a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.