15 september 2011, 16:22 Moldovan Diaspora views 6058
15 september 2011, 16:22 Moldovan Diaspora views 6058

Riscurile migrației în Federația Rusă

Migraţia în Federaţia Rusă devine un fenomen tot mai răspîndit. Împreună cu cetățenii străini maturi, în Rusia sosesc şi copiii. Șederea ilegală a migranţilori în Rusia are un impact negativ asupra copiilor, prin lipsa unor condiţii adecvate pentru dezvoltarea şi educaţie în familie, accesul limitat la educaţie şi medicină. Copiii sunt adesea expuşi la violenţă, forţați să se ocupe de vagabondaj sau să comită acte ilegale.

Deosebit de acută este problema copiilor abandonaţi în maternităţi. Fiind internate în spital, cetăţencile altor ţări de multe ori nu au nici un ban, înregistrare legală, asigurare medicală. Adesea, după ce a dat naştere unui copil, mama fuge, lăsîndu-l în spital. Şi nici un fel de date oficiale despre ea nu rămîn la personalul medical. Soarta de mai departe a acestor copii este dramatică.

Nu le este uşor şi mamelor străine, care s-au decis să înscrie copiii în grădiniţe. Numărul limitat de locuri, rînduri, lipsa actelor necesare ... Toate acestea conduc la faptul că copiii așa și nu ajung acolo. Timpul trece, şi atunci în şcoli, la asemenea copii, inevitabil apar probleme cu adaptarea la noul mediu etnic şi cultural.

Căsătoriile inter-etnice - o altă problemă presantă pentru imigranţi. Prin urmare, este deosebit de important de a promova ideea de consolidare a unităţii spirituale, de afirmare a identității naţionale, ca parte a procesului de formare a naţiunii ruse unite, facilitînd armonizarea relaţiilor interetnice şi consolidare a societăţii ruse.

Integrarea, ci nu izolarea acestor familii va fi cheia succesului politicii naţionale a Federaţiei Ruse, precum şi multe proiecte naţionale care vizează reducerea numărului de orfani sociali.

Promovarea ideii de unitate şi pace în fiecare familie, indiferent de naţionalitate şi religie, formarea opiniei publice față de înalta însemnătate a valorilor familiei şi a educaţiei familiale, integrarea socio-culturală a migranţilor şi interacţiunea lor tolerantă cu societatea gazdă, devine o sarcină actuală, nu numai în general pentru sferele economică şi politică, dar în special pentru sănătate şi educaţie.

 

Sursa: moldova.ms

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.