Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 septembrie 2011, 16:22 Diaspora moldovenească views 6093
15 septembrie 2011, 16:22 Diaspora moldovenească views 6093

Riscurile migrației în Federația Rusă

Migraţia în Federaţia Rusă devine un fenomen tot mai răspîndit. Împreună cu cetățenii străini maturi, în Rusia sosesc şi copiii. Șederea ilegală a migranţilori în Rusia are un impact negativ asupra copiilor, prin lipsa unor condiţii adecvate pentru dezvoltarea şi educaţie în familie, accesul limitat la educaţie şi medicină. Copiii sunt adesea expuşi la violenţă, forţați să se ocupe de vagabondaj sau să comită acte ilegale.

Deosebit de acută este problema copiilor abandonaţi în maternităţi. Fiind internate în spital, cetăţencile altor ţări de multe ori nu au nici un ban, înregistrare legală, asigurare medicală. Adesea, după ce a dat naştere unui copil, mama fuge, lăsîndu-l în spital. Şi nici un fel de date oficiale despre ea nu rămîn la personalul medical. Soarta de mai departe a acestor copii este dramatică.

Nu le este uşor şi mamelor străine, care s-au decis să înscrie copiii în grădiniţe. Numărul limitat de locuri, rînduri, lipsa actelor necesare ... Toate acestea conduc la faptul că copiii așa și nu ajung acolo. Timpul trece, şi atunci în şcoli, la asemenea copii, inevitabil apar probleme cu adaptarea la noul mediu etnic şi cultural.

Căsătoriile inter-etnice - o altă problemă presantă pentru imigranţi. Prin urmare, este deosebit de important de a promova ideea de consolidare a unităţii spirituale, de afirmare a identității naţionale, ca parte a procesului de formare a naţiunii ruse unite, facilitînd armonizarea relaţiilor interetnice şi consolidare a societăţii ruse.

Integrarea, ci nu izolarea acestor familii va fi cheia succesului politicii naţionale a Federaţiei Ruse, precum şi multe proiecte naţionale care vizează reducerea numărului de orfani sociali.

Promovarea ideii de unitate şi pace în fiecare familie, indiferent de naţionalitate şi religie, formarea opiniei publice față de înalta însemnătate a valorilor familiei şi a educaţiei familiale, integrarea socio-culturală a migranţilor şi interacţiunea lor tolerantă cu societatea gazdă, devine o sarcină actuală, nu numai în general pentru sferele economică şi politică, dar în special pentru sănătate şi educaţie.

 

Sursa: moldova.ms

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.