Go to section: Nature and tourism
16 april 2013, 15:29 Nature and tourism views 12314
16 april 2013, 15:29 Nature and tourism views 12314

Se aşteaptă o nouă creştere a nivelului apei în Nistru

Nivelul apei în Nistru ar putea să se ridice în timpul apropiat încă cu aproximativ un metru. Hidrocentrala situată în Ucraina, pe cursul superior al rîului, a majorat debitul de apă deversată pînă la 1400 de metri cubi pe secundă, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit conducerii hidrocentralei de la Dubăsari, partea transnistreană a trecut la un debit de 1300 de metri cubi pe secundă. „Astfel, intenţionăm să atenuăm viitura şi să rămînem la acest nivel pînă debitul de apă nu va scădea. În asemenea condiţii ar putea fi inundate doar terenurile riverane unde nu sînt diguri”, se arată în comunicat.

În prezent, sînt înregistrate cîteva cazuri de revărsare a Nistrului în gospodării casnice şi pe terenuri arabile. Este vorba de localitatea Crasnoe din raionul Slobozia, unde serviciile de protecţie civilă din regiunea transnistreană au folosit peste 85 de saci cu nisip pentru consolidarea digurilor. Totodată, au fost formate grupuri speciale împreună cu întreprinderile comunale şi de exploatare a locuinţelor, care sînt pregătite de eventuale viituri.

Ultimele inundaţii de amploare la Nistru au avut loc în vara anului 2008, provocate de ploile torenţiale şi de topirea stratului de zăpadă în munţii Carpaţi. Atunci, debitul apei la hidrocentrala de la Dubăsari depăşise cota de 3000 de metri cubi pe secundă, în timp ce nivelul normal este de 700 de metri cubi pe secundă.

Keywords:

natura , clima , riuri , Nistru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
8700 locuitori

Blijnii Hutor este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Blijnii Hutor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Blijnii Hutor alcătuia 8700 de oameni în anul 2000. Satul Blijnii Hutor a fost întemeiat în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.