Spre compartiment: Natura şi turismul
16 aprilie 2013, 15:29 Natura şi turismul views 12591
16 aprilie 2013, 15:29 Natura şi turismul views 12591

Se aşteaptă o nouă creştere a nivelului apei în Nistru

Nivelul apei în Nistru ar putea să se ridice în timpul apropiat încă cu aproximativ un metru. Hidrocentrala situată în Ucraina, pe cursul superior al rîului, a majorat debitul de apă deversată pînă la 1400 de metri cubi pe secundă, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit conducerii hidrocentralei de la Dubăsari, partea transnistreană a trecut la un debit de 1300 de metri cubi pe secundă. „Astfel, intenţionăm să atenuăm viitura şi să rămînem la acest nivel pînă debitul de apă nu va scădea. În asemenea condiţii ar putea fi inundate doar terenurile riverane unde nu sînt diguri”, se arată în comunicat.

În prezent, sînt înregistrate cîteva cazuri de revărsare a Nistrului în gospodării casnice şi pe terenuri arabile. Este vorba de localitatea Crasnoe din raionul Slobozia, unde serviciile de protecţie civilă din regiunea transnistreană au folosit peste 85 de saci cu nisip pentru consolidarea digurilor. Totodată, au fost formate grupuri speciale împreună cu întreprinderile comunale şi de exploatare a locuinţelor, care sînt pregătite de eventuale viituri.

Ultimele inundaţii de amploare la Nistru au avut loc în vara anului 2008, provocate de ploile torenţiale şi de topirea stratului de zăpadă în munţii Carpaţi. Atunci, debitul apei la hidrocentrala de la Dubăsari depăşise cota de 3000 de metri cubi pe secundă, în timp ce nivelul normal este de 700 de metri cubi pe secundă.

Cuvinte cheie:

natura , clima , riuri , Nistru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1417 locuitori

Hîrtopul Mic este un sat din cadrul comunei Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1417 oameni. Satul Hîrtopul Mic a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.