Go to section: Nature and tourism
08 february 2017, 16:45 Nature and tourism views 35082
De ce Moldova este zguduită frecvent de cutremure românești
08 february 2017, 16:45 Nature and tourism views 35082

De ce Moldova este zguduită frecvent de cutremure românești

Carpații Occidentali sînt una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa și din întreaga lume.

Cutremurul de astăzi a fost unul dintre lanțul de cutremure mari și mici care au loc în România în fiecare an. Localizarea epicentrelor tuturor cutremurelor din Munții Carpați este una constantă și neschimbată.

Aceasta este așa-numită zonă Vrancea, situată la curbura Carpaților Orientali. Anume aici apar cele mai mari tensiuni la frontiera rupturii tectonice dintre Carpații de Sud și Est, în urma cărora Munții Carpați continuă să crească în sus. Aproximativ o dată la 30-40 de ani această regiune este zguduită de cutremure devastatoare.

Zona de distrugere depinde de adîncimea focarului cutremurului. În Carpați focarele cutremurelor se află la cea mai mare adîncime din Europa, în mantaua superioară. Iar energia eliberată prin mișcările scoarței terestre este enormă. Anume din acest motiv ecourile cutremurului din Carpați se resimt nu numai în Moldova, dar și în Ucraina, Belarus și chiar în Rusia.

Microcutremurele în Carpați apar în mod regulat din cauza adîncimii mari a focarelor, fiind fixate numai de dispozitive.

Ultimul cutremur devastator care a provocat victime omenești a fost cutremurul de la București din 1977, astfel următorul cutremur mare ar putea să se producă în orice moment. Atunci, în România au decedat 1570 de persoane, dintre care 1391 la București, și cutremurul a fost resimțit de locuitorii din Moscova și Leningrad.

Pe 13 noiembrie 1981, în urma cutremurului a fost distrus orașul Tulcea, atunci victime nu au fost înregistrate. Pe 30 august 1986, de pe urma cutremurului cu o magnitudine de 7,1 au decedat 150 de persoane și 500 de persoane au fost rănite. Pe 30 mai 1990, în zona Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,9, urmat în aceeași zi de două cutremure de magnitudine 6,4 și 6,1. Atunci au decedat 13 persoane, 360 au fost rănite.

Cutremurele apar în mod regulat în istoria contemporană. Pe 12 iulie 1991 stihia a dus la moartea a două persoane, rănind 13 persoane. Cutremurele din Vrancea s-au repetat pe 27 octombrie 2004, iar pe 6 și 7 mai 2008 epicentrul următorului cutremur a fost găsit sub fundul Mării Negre.

Următorul ciclu de cutremure mari a avut loc peste cinci ani. Pe 6 octombrie 2013 și 22 noiembrie 2014 România de Est a fost zguduită de un cutremur cu o magnitudine de peste 5. Ultimul cutremur mare cu o magnitudine de 5 a fost înregistrat pe 8 februarie 2016.

Reamintim că astăzi dimineață devreme locuitorii Chișinăului a fost speriați de un cutremur cu epicentrul în România.

Source: bloknot-moldova.md

Keywords:

cutremur , Romania , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.