|
De ce Moldova este zguduită frecvent de cutremure românești
Carpații Occidentali sînt una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa și din întreaga lume.
Cutremurul de astăzi a fost unul dintre lanțul de cutremure mari și mici care au loc în România în fiecare an. Localizarea epicentrelor tuturor cutremurelor din Munții Carpați este una constantă și neschimbată.
Aceasta este așa-numită zonă Vrancea, situată la curbura Carpaților Orientali. Anume aici apar cele mai mari tensiuni la frontiera rupturii tectonice dintre Carpații de Sud și Est, în urma cărora Munții Carpați continuă să crească în sus. Aproximativ o dată la 30-40 de ani această regiune este zguduită de cutremure devastatoare.
Zona de distrugere depinde de adîncimea focarului cutremurului. În Carpați focarele cutremurelor se află la cea mai mare adîncime din Europa, în mantaua superioară. Iar energia eliberată prin mișcările scoarței terestre este enormă. Anume din acest motiv ecourile cutremurului din Carpați se resimt nu numai în Moldova, dar și în Ucraina, Belarus și chiar în Rusia.
Microcutremurele în Carpați apar în mod regulat din cauza adîncimii mari a focarelor, fiind fixate numai de dispozitive.
Ultimul cutremur devastator care a provocat victime omenești a fost cutremurul de la București din 1977, astfel următorul cutremur mare ar putea să se producă în orice moment. Atunci, în România au decedat 1570 de persoane, dintre care 1391 la București, și cutremurul a fost resimțit de locuitorii din Moscova și Leningrad.
Pe 13 noiembrie 1981, în urma cutremurului a fost distrus orașul Tulcea, atunci victime nu au fost înregistrate. Pe 30 august 1986, de pe urma cutremurului cu o magnitudine de 7,1 au decedat 150 de persoane și 500 de persoane au fost rănite. Pe 30 mai 1990, în zona Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,9, urmat în aceeași zi de două cutremure de magnitudine 6,4 și 6,1. Atunci au decedat 13 persoane, 360 au fost rănite.
Cutremurele apar în mod regulat în istoria contemporană. Pe 12 iulie 1991 stihia a dus la moartea a două persoane, rănind 13 persoane. Cutremurele din Vrancea s-au repetat pe 27 octombrie 2004, iar pe 6 și 7 mai 2008 epicentrul următorului cutremur a fost găsit sub fundul Mării Negre.
Următorul ciclu de cutremure mari a avut loc peste cinci ani. Pe 6 octombrie 2013 și 22 noiembrie 2014 România de Est a fost zguduită de un cutremur cu o magnitudine de peste 5. Ultimul cutremur mare cu o magnitudine de 5 a fost înregistrat pe 8 februarie 2016.
Reamintim că astăzi dimineață devreme locuitorii Chișinăului a fost speriați de un cutremur cu epicentrul în România.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1774
- Populația:
- 1986 locuitori
Bozieni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dubovca și Bozieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1986 de oameni. Satul Bozieni a fost menționat documentar în anul 1774.
Comentarii
(0)