|
Toltrele de la Edineţ – monument unic al naturii (Foto)
Toltrele sînt lanţuri de recifi calcaroși, care au o vîrstă mai înaintată decît munţii Carpaţi. Acești recifi au apărut cu 15-20 de milioane de ani în urmă, cînd Mările Tortoniană și Sarmatică s-au retras de pe meleagurile noastre.
Toltrele sînt un monument natural cu valoare de unicat, mai mult, asemenea recife se întîlnesc pe glob doar în Noua Zeelandă. În raionul Edineţ, în regiunea satelor Trinca, Brînzeni, Gordinești sunt numeroase stînci ciudate de diferite mărimi, defilee, cascade formate de recifi, care conferă piesajului un aspect deosebit.
Satul Trinca se află nu prea departe de oraşul Edineţ, la numai 10 km de oraş. Acest sat străvechi al Moldovei, este cunoscut prin faptul că în apropierea lui, chiar după defileul Trinca se află cariera de extragere a celui mai bun var din Moldova. Anterior satul era vestit, aici locuiau mulţi meşteri, care modelau din terciul de var ornamente şi basoreliefuri, de aceea în literatură întîlnim multe descrieri ale caselor din Trinca, care nu seamănă între ele, elementele lor decorative fiind diferite.
Rîul Draghişte, deşi nu depăşeşte în lăţime 10 m, curge prin defileu printre cîteva sectoare cu praguri şi creează un ropot puternic, ce poate fi auzit chiar din vîrful defileului. Acest loc a fost îndrăgit de turiştii republicii şi este o adevărată „capodoperă” a naturii. Defileul de la Brînzeni din apropierea satului se întinde de-a lungul albiei altui rîu – Racovăţ, care curge prin cîteva monumente ale naturii din acelaşi raion– „La castel”, rezervaţia naturală de la Feteşti şi defileul de lîngă satul Zăbriceni.
Rîul Racovăţ este la fel nu prea mare şi nici prea lat, nu depăşeşte 10 m, dar e mai şerpuitor şi mai capricios, aici sînt, de asemenea, sectoare cu praguri. Ambele pante sînt mai line şi în afara defileului nu se evidenţiază în nici un fel de teritoriul înconjurător, căci acest defileu, s-a format prin spălarea rocilor de rîu.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1634
- Populația:
- 1607 locuitori
Drăsliceni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Drăsliceni, Logănești și Ratuș. Satul Drăsliceni este situat la o distanță de 50 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1607 oameni. Prima menţiune documentară a satului Drăsliceni datează din 5 martie 1634.
Comments
(0)