|
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Creştinii ortodocşi comemorează Adormirea Maicii Domnului la 15.08/28.08. În popor această zi se mai numeşte Sintămaria Mare sau simplu Sîntamaria şi e precedată de post. În acest post nu se mănîncă nimic prăjit cu ulei. Plasarea postului înaintea acestei sărbători se datorează cultului pe care îl au credincioşii pentru maica Domnului, cît şi faptului că în această perioadă există din abundenţă hrană vegetală, care permite să ţinem postul destul de uşor.
Maica Domnului este considerată apărătoarea tuturor celor năpăstuiţi de soartă, dar şi cea care se roagă neîncetat pentru iertarea păcatelor celor adormiţi, adică a celor morţi.
Sărbătoarea Sîntămariei cuprinde multe elemente cu un pronunţat caracter agrar. Astfel, în dimineaţa Sîntămariei, femeile merg la biserică, unde împart „coliva de fructe”, dar şi struguri, prune, faguri de miere, după ce au fost sfinţite, celor săraci, apoi pleacă la mormintele rudelor.
În această zi în multe localităţi din Moldova este comemorată sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adică moartea Maicii Preciste, şi a Bisericilor localităţilor cu astfel de nume. Se serbează Hramul satului acestor localităţi, pentru care gospodinele satelor se pregătesc din timp, făcînd curăţenie generală în gospodării, iar pentru această zi pregătesc diferite bucate alese şi alte bunătăţi. La hramul satului vin oaspeţi, rude din alte sate. Peste zi se fac hore în sate. Femeile cu numele Maria îşi serbează ziua numelui.
Din această zi bărbaţii schimbă pălăria pe căciulă. Celor care mai sînt văzuţi cu pălărie după această sărbătoare li se spune: „A venit Sîntămaria, lasă pălăria”.
Din această zi începe un sezon al nunţilor, care ţine pînă în Postul Crăciunului.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1594
- Populația:
- 546 locuitori
Bobletici este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Sîngerei şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Bobletici a fost menționat documentar în anul 1594.
Comments
(0)