Go to section: Holidays and customs
18 january 2016, 15:34 Holidays and customs views 9753
La 9 mai în Moldova va fi marcată doar Ziua Victoriei
18 january 2016, 15:34 Holidays and customs views 9753

La 9 mai în Moldova va fi marcată doar Ziua Victoriei

Ziua Europei a fost interzisă la Chișinău. Instanțele au decis ca pe data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Victoriei, astfel fiind abrogată dispoziția semnată de primarul Dorin Chirtoacă prin care a solicitat ca pe data de 9 mai să fie marcată Ziua Europei.

Sesizarea a fost depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Vlad Bătrîncea.

"Ei consideră că asta e o crimă, după cum se vede. Argumentul principal a fost că această competență aparține Parlamentului. E adevărat că Parlamentul stabilește, dar noi sărbătorim Ziua Europei de ani de zile, împreună cu ambasada Uniunii Europene în Republica Moldova. Nu am cum să renunț la această dispoziție, este ca și cum mi-aș tăia o mână sau mi-aș înfige cuțitul în inimă. Din punctul meu de vedere, ea rămâne a fi aplicată, vom vedea modalitatea prin care vom reuși să sărbătorim și în acest an. Pentru Republica Moldova este o ironie ca, după șase ani de integrare europeană, instanțele să interzică. Fie o să modific dispoziția, fie o să emit una nouă cu adresarea către Parlament", a menționat edilul capitalei.

Precizăm că Ziua Europei se sărbătoreşte la Chişinău din anul 2008. Primăria a făcut mai multe demersuri către Parlament să modifice legislaţia, astfel ca pe data de 9 mai să fie oficial sărbătorită Ziua Europei.

Până acum Ziua Europei era marcată la Chişinău la 10 mai pentru a nu suprapune activităţile cu cele dedicate victoriei asupra fascismului şi pentru a fi evitate eventuale conflicte.

La 6 decembrie 2013, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a semnat o dispoziție prin care Ziua Europei să fie marcată la 9 mai, iar activităţile culturale organizate cu ocazia Zilei Europei să se desfășoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
972 locuitori

Verejeni este un sat din cadrul comunei Lencăuţi, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ocnița și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 972 de oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1624.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.