11 december 2023, 10:19 views 33203
Materiale din compartiment: All news |

Olişcani, district Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3025 locuitori

Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 11.00 km. Olişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3025 de oameni, dintre care 49.72% -bărbaţi și 50.28% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 99.40% - moldoveni, 0.23% - ucraineni, 0.30% - ruşi, 0.07% - alte etnii. În satul Olişcani au fost înregistrate 1066 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.

[top]Istoria localitații

Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437, fiind menționat printre satele care aparțineau panului Mihail de la Dorohoi. Moșia Olișcani a aparținut și marelui cărturar Grigore Ureche, iar după moartea acestuia o jumătate din satul Olișcani era cumpărată de Vasile Mîrzacul, mare căpitan de Soroca.

[top]Monumente istorice

Pe vatra satului Olișcani arheologii au descoperit 3 vetre de sate părăsite, vechimea cărora este de circa 4000 de ani. Așezările străvechi au ars, pe locurile lor fiind identificate urme de case din bîrne unse cu lut, grămezi de lut urs, diverse obiecte, în special vase de argilă pictate, caracteristice pentru epoca neolitică (mileniile IV-III î.Hr.). Un alt sat s-a format aici în epoca timpurie a fierului, însă și acesta a fost ars. În jurul anului 300 î.Hr. localnicii au înălțat pe un vîrf de deal o cetate cu șanț și val de apărare, care cu timpul a fost distrusă.

[top]Sfera socială

Peste un milion de lei a fost alocat recent pentru renovarea Liceului Teoretic din satul Olişcani. Este pentru prima dată în ultimul sfert de secol, cînd instituţia în cauză beneficiază de susţinere pentru efectuarea unui volum atît de mare de lucrări de construcţie. Date în folosinţă în anii '80 ai secolului trecut, clădirile liceului din Olişcani se uzaseră serios. Dat fiind că jumătatea de milion de lei alocată de primărie nu putea acoperi suma necesară, a fost solicitat suportul conducerii raionului şi a statului, care, la etapa iniţială a mai repartizat 700 mii lei.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1397 locuitori

Catranîc este un sat şi comună din raionul Făleşti. Catranîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 36 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Satul Catranîc a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.