Olişcani, district Şoldăneşti
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 3025 locuitori
Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 11.00 km. Olişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău.
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3025 de oameni, dintre care 49.72% -bărbaţi și 50.28% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 99.40% - moldoveni, 0.23% - ucraineni, 0.30% - ruşi, 0.07% - alte etnii. În satul Olişcani au fost înregistrate 1066 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.
[top]Istoria localitații
Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437, fiind menționat printre satele care aparțineau panului Mihail de la Dorohoi. Moșia Olișcani a aparținut și marelui cărturar Grigore Ureche, iar după moartea acestuia o jumătate din satul Olișcani era cumpărată de Vasile Mîrzacul, mare căpitan de Soroca.
[top]Monumente istorice
Pe vatra satului Olișcani arheologii au descoperit 3 vetre de sate părăsite, vechimea cărora este de circa 4000 de ani. Așezările străvechi au ars, pe locurile lor fiind identificate urme de case din bîrne unse cu lut, grămezi de lut urs, diverse obiecte, în special vase de argilă pictate, caracteristice pentru epoca neolitică (mileniile IV-III î.Hr.). Un alt sat s-a format aici în epoca timpurie a fierului, însă și acesta a fost ars. În jurul anului 300 î.Hr. localnicii au înălțat pe un vîrf de deal o cetate cu șanț și val de apărare, care cu timpul a fost distrusă.
[top]Sfera socială
Peste un milion de lei a fost alocat recent pentru renovarea Liceului Teoretic din satul Olişcani. Este pentru prima dată în ultimul sfert de secol, cînd instituţia în cauză beneficiază de susţinere pentru efectuarea unui volum atît de mare de lucrări de construcţie. Date în folosinţă în anii '80 ai secolului trecut, clădirile liceului din Olişcani se uzaseră serios. Dat fiind că jumătatea de milion de lei alocată de primărie nu putea acoperi suma necesară, a fost solicitat suportul conducerii raionului şi a statului, care, la etapa iniţială a mai repartizat 700 mii lei.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 512 locuitori
Cealîc este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cealîc, Samurza și Cortenul Nou. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Cealîc a fost întemeiat în anul 1913.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.