Go to section: Cinema
15 march 2012, 10:52 Cinema views 6285
15 march 2012, 10:52 Cinema views 6285

A ieşit de sub tipar cartea „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”

Lansarea cărţii „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” a avut loc marţi în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a întrunit cunoscuţi scriitori, savanţi şi critici literari. Protagonistul n-a asistat la eveniment din motive de sănătate.

„Astăzi noi lansăm cartea, consacrată unei mari personalităţi, contemporanului nostru, artistului, cunoscutului nu numai în ţara noastră actor şi regizor Mihai Volontir. Editarea acestei cărţi este un eveniment deosebit de important pentru ţara noastră, este o moştenire, care va rămîne pe secole”, - a declarat, inaugurînd lansarea, Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞ a RM.

Întîlnirea a continuat cu proiectarea unor secvenţe din filmele „Dimitrie Cantemir” şi „Se caută un paznic” cu participarea lui Volontir.

Mihai Volontir prin jocul său actoricesc a atribuit măreţie întregii noastre culturi. El niciodată n-a fost un artist de rînd, n-a avut nevoie de influenţă din afară, el s-a creat singur pe sine”, - a menţionat criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi.

Ana-Maria Plămădeală, unul din coordonatorii şi autorii volumului, a relatat că „a fost pur şi simplu captivată de munca la această carte”.

„Vreau să menţionez pe cît de exact titlul „despre vocaţia omenescului” reflectă esenţa întregii cărţi. Cînd începi să vorbeşti despre Volontir, ajungi la aceleaşi concluzii. El niciodată n-a jucat roluri pur şi simplu, pe dînsul întotdeauna l-a interesat esenţa omenescului”, - a relevat regizorul şi actorul Ion Ungureanu.

Doctorul habilitat Ion Gagim şi-a exprimat regretul că „aceasta este unica carte de acest gen şi mi-i frică că aşa şi va rămîne”. „Totuşi, ce e scris în carte este doar o faţetă, personalitatea lui Volontir trebuie dezvăluită în continuare”, - consideră savantul.

Cartea a fost editată într-un tiraj de 500 de exemplare cu suportul statului, care a alocat circa 20 mii lei. Colectivul de autori a muncit pe baze benevole.  

După cum a menţionat conducătorul proiectului, cineastul  Dumitru Olărescu, „publicaţia este pentru biblioteci şi alte instituţii, care au tangenţe directe cu arta”.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.