Mergi spre compartimentul: Cinematografia
15 martie 2012, 10:52 Cinematografia views 6264
15 martie 2012, 10:52 Cinematografia views 6264

A ieşit de sub tipar cartea „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”

Lansarea cărţii „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” a avut loc marţi în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a întrunit cunoscuţi scriitori, savanţi şi critici literari. Protagonistul n-a asistat la eveniment din motive de sănătate.

„Astăzi noi lansăm cartea, consacrată unei mari personalităţi, contemporanului nostru, artistului, cunoscutului nu numai în ţara noastră actor şi regizor Mihai Volontir. Editarea acestei cărţi este un eveniment deosebit de important pentru ţara noastră, este o moştenire, care va rămîne pe secole”, - a declarat, inaugurînd lansarea, Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞ a RM.

Întîlnirea a continuat cu proiectarea unor secvenţe din filmele „Dimitrie Cantemir” şi „Se caută un paznic” cu participarea lui Volontir.

Mihai Volontir prin jocul său actoricesc a atribuit măreţie întregii noastre culturi. El niciodată n-a fost un artist de rînd, n-a avut nevoie de influenţă din afară, el s-a creat singur pe sine”, - a menţionat criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi.

Ana-Maria Plămădeală, unul din coordonatorii şi autorii volumului, a relatat că „a fost pur şi simplu captivată de munca la această carte”.

„Vreau să menţionez pe cît de exact titlul „despre vocaţia omenescului” reflectă esenţa întregii cărţi. Cînd începi să vorbeşti despre Volontir, ajungi la aceleaşi concluzii. El niciodată n-a jucat roluri pur şi simplu, pe dînsul întotdeauna l-a interesat esenţa omenescului”, - a relevat regizorul şi actorul Ion Ungureanu.

Doctorul habilitat Ion Gagim şi-a exprimat regretul că „aceasta este unica carte de acest gen şi mi-i frică că aşa şi va rămîne”. „Totuşi, ce e scris în carte este doar o faţetă, personalitatea lui Volontir trebuie dezvăluită în continuare”, - consideră savantul.

Cartea a fost editată într-un tiraj de 500 de exemplare cu suportul statului, care a alocat circa 20 mii lei. Colectivul de autori a muncit pe baze benevole.  

După cum a menţionat conducătorul proiectului, cineastul  Dumitru Olărescu, „publicaţia este pentru biblioteci şi alte instituţii, care au tangenţe directe cu arta”.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.