|
Photo: audiopedia.su |
Cele trei filme moldoveneşti ale lui Alexandr Lazarev
Artist al Poporului din Federaţia Rusă − artist al teatrului „V. Maiakovskii” din Moscova, poate fi considerat pe drept cuvînt unul dintre acei actori ruşi, care prin creaţia sa au contribuit la înflorirea cinematografiei moldoveneşti.
Primul pas în cinematografia moldovenească l-a făcut mai mult de 40 de ani în urmă, evoluînd în pelicula poetică a lui Vadim Derbeniov „Cavalerul viselor” în rolul unui flaşnetar-prezicător al sorţii oamenilor. Pe atunci, nu şi-a putut prezice sie însuşi că se va mai filma în două filme moldoveneşti şi va juca rolurile a doi împărați ruşi − Petru I şi Nicolai I.
La studioul „Moldova-film” în anul 1973 au început filmările peliculei istorice „Dimitrie Cantemir” după scenariul lui Vlad Ioviţă, care a fost și coregizorul filmului alături de Vitalii Calaşnicov. Rolul lui Dimitrie Cantemir a fost interpretat de Mihai Volontir, iar pentru rolul lui Petru I nu se găsea un actor potrivit. Atunci la studio şi-au amintit de acel rol episodic de flaşnetar-prezicător din filmul „Cavalerul viselor”.
Chiar de la prima probă a fost clar, că nu mai e nevoie de alt candidat pentru rolul lui Petru I. A. Lazarev corespundea rolului nu numai ca exterior, ci avea şi un temperament potrivit pentru personajul său. Iar în pereche cu Volontir-Cantemir au creat un duet actoricesc minunat.
Filmul „ Dimitrie Cantemir” a obţinut unul dintre premiile mari la Festivalul unional din oraşul Bacu – „Pentru tratarea profundă a temei istorice într-un film dificil din punct de vedere regizoral” − iar acest lucru a fost un adevăr − este extrem de dificil să conduci cîteva armate ca în Bătălia de la Stănileşti. Au fost folosite toate resursele militare ale Armatei a 14-ea, care se afla pe atunci în Moldova, dar şi mijloace moderne de comunicaţii.
Pelicula „Dimitrie Cantemir” a obţinut Premiul de Stat al RSSM, iar Alexandr Lazarev a fost menţionat într-o serie de articole critice cu referinţă la film ca fiind unul dintre cei mai buni actori, care au interpretat rolul lui Petru I după N. Simonov în filmul cu acelaşi nume, produs pînă la război.
Peste aproape un sfert de veac după filmul „Dimitrie Cantemir”, regizorul Valeriu Gagiu a început filmările peliculei „Deţinutul misterios”, în care pentru rolul central – Nicolai I – era nevoie de un actor cu experienţă. Şi iarăşi la studio şi-au amintit de Alexandr Lazarev. A fost găsit machiajul corespunzător, astfel încît asemănarea cu Nicolai I era vădită.
Astfel Alexandr Lazarev a intrat şi a treia oară în iureşul aceluiaşi rîu − cinematografia moldovenească. Din nefericire, pe 2 mai 2011 actorul a plecat în lumea celor drepţi. A murit la 74 de ani, nereuşind să facă încă multe pentru teatru şi film. A rămas orfan nu numai colectivul teatrului „V. Maiakovski”, noi, moldovenii deplîngem împreună cu poporul rus, trecerea Dumnealui în nefiinţă şi transmitem condoleanţe soţiei sale, Svetlana Nemoleaeva, împreună cu care a trăit o viaţă.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1867
- Populația:
- 448 locuitori
Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.
Comments
(0)