Go to section: Cuisine
18 october 2023, 15:30 Cuisine views 20217
Cum se pregăteşte cea mai bună varză murată
18 october 2023, 15:30 Cuisine views 20217

Cum se pregăteşte cea mai bună varză murată

Varză murată este unul dintre alimentele nelipsite de peste an în bucătăria națională, iar gospodinele o prepară în fiecare an, mai ales pentru a face sarmale.

În tradiţia populară, varză se pune la murat între Sfîntul Dumitru şi Sfîntul Andrei, iar modul de a o pregăti este diferit, de la zona la zona.

În cazul în care vrei să ai de Crăciun sarmale pregătite cu varză murată de ţine, atunci ar fi bine să o pregăteşti la Sfîntul Dumitru, iar dacă vrei să ţină şi pînă la Postul Paştelui, atunci o poţi pune de Sfîntul Andrei.

Pentru a avea cea mai bună varză murată, trebuie să ai grijă ce alegi de la piaţă. În primul rînd, această trebuie să fie coaptă bine şi îndesată, să aibă foile albe şi subţiri, pentru a face uşor sarmalele.

Saramură este la fel de importantă pentru a face cea mai bună varză murată. Ei bine, măsurarea cantităţilor se face pe cantar, căci dacă nu le respecţi, atunci varză se înmoaie şi devine mult prea sărată.

Foloseşte la fiecare 10 litri de apă 500 de grame de sare grunjoasă, pe care o poţi cumpără din orice magazin. Ai grijă să scrie pe pungă că este pentru murături şi că nu conţine iod.

Curată bine butoiul în care vei pune varză şi aşază apoi pe fundul lui cîteva bucăţi de lemn. Peste acestea se adaugă crengi de cimbru, piper boabe şi mărar uscat.

După acest moment, curată şi taie morcovi, rădăcina de ţelină şi rădăcini de hrean. Acestea din urmă ajută varză să rămînă tare pe parcursul iernii. Pune-le printre bucăţile de varză pentru a ţine mai mult.

În unele zone ale ţării, se aşază şi ştiuleţi de porumb pe fundul butoiului ori sfeclă roşie, iar atunci varză va capătă o nuanţă de roz.

Taie-i fiecărei căpăţîni de varză cotorul, scobeşte-o uşor şi asaz-o în butoi cu cotorul în sus. Între ele, adaugă condimente şi poţi pune puţină sare şi în cotor. Apasă bien, pentru a intră o cantitate mai mare de varză, apoi presează cu cîteva pietre de rău şi acoperă butoiul cu un prosop, timp de două zile.

În acest timp, prepară saramură cu atenţie, pentru că toată sarea să se dizolve bine, iar apoi toarn-o peste varză. Pune un grătar de lemne peste ea, apoi pune capacul.

Primele zile după ce ai pus varză la murat sînt cele mai importante, căci trebuie să ai grijă să iei spumă care se formează cu o spumieră, apoi să foloseşti un furtun cu care să sufli în butoi.

Repetă în fiecare zi acest proces, iar după cîteva zile, zeamă ar trebui să înceapă să se acrească.

 

Source: www.timpul.md

Keywords:

legume , reteta , alimentatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.