|
Cum se pregăteşte cea mai bună varză murată
Varză murată este unul dintre alimentele nelipsite de peste an în bucătăria națională, iar gospodinele o prepară în fiecare an, mai ales pentru a face sarmale.
În tradiţia populară, varză se pune la murat între Sfîntul Dumitru şi Sfîntul Andrei, iar modul de a o pregăti este diferit, de la zona la zona.
În cazul în care vrei să ai de Crăciun sarmale pregătite cu varză murată de ţine, atunci ar fi bine să o pregăteşti la Sfîntul Dumitru, iar dacă vrei să ţină şi pînă la Postul Paştelui, atunci o poţi pune de Sfîntul Andrei.
Pentru a avea cea mai bună varză murată, trebuie să ai grijă ce alegi de la piaţă. În primul rînd, această trebuie să fie coaptă bine şi îndesată, să aibă foile albe şi subţiri, pentru a face uşor sarmalele.
Saramură este la fel de importantă pentru a face cea mai bună varză murată. Ei bine, măsurarea cantităţilor se face pe cantar, căci dacă nu le respecţi, atunci varză se înmoaie şi devine mult prea sărată.
Foloseşte la fiecare 10 litri de apă 500 de grame de sare grunjoasă, pe care o poţi cumpără din orice magazin. Ai grijă să scrie pe pungă că este pentru murături şi că nu conţine iod.
Curată bine butoiul în care vei pune varză şi aşază apoi pe fundul lui cîteva bucăţi de lemn. Peste acestea se adaugă crengi de cimbru, piper boabe şi mărar uscat.
După acest moment, curată şi taie morcovi, rădăcina de ţelină şi rădăcini de hrean. Acestea din urmă ajută varză să rămînă tare pe parcursul iernii. Pune-le printre bucăţile de varză pentru a ţine mai mult.
În unele zone ale ţării, se aşază şi ştiuleţi de porumb pe fundul butoiului ori sfeclă roşie, iar atunci varză va capătă o nuanţă de roz.
Taie-i fiecărei căpăţîni de varză cotorul, scobeşte-o uşor şi asaz-o în butoi cu cotorul în sus. Între ele, adaugă condimente şi poţi pune puţină sare şi în cotor. Apasă bien, pentru a intră o cantitate mai mare de varză, apoi presează cu cîteva pietre de rău şi acoperă butoiul cu un prosop, timp de două zile.
În acest timp, prepară saramură cu atenţie, pentru că toată sarea să se dizolve bine, iar apoi toarn-o peste varză. Pune un grătar de lemne peste ea, apoi pune capacul.
Primele zile după ce ai pus varză la murat sînt cele mai importante, căci trebuie să ai grijă să iei spumă care se formează cu o spumieră, apoi să foloseşti un furtun cu care să sufli în butoi.
Repetă în fiecare zi acest proces, iar după cîteva zile, zeamă ar trebui să înceapă să se acrească.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1446
- Populația:
- 522 locuitori
Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin.
Comentarii
(0)