|
Parmezan de Făleşti şi roşii uscate în ulei (Foto)
Parmezan de Făleşti, roşii uscate în ulei, prune uscate şi fierte în vin cu miere de albine şi ceai din plante naturale culese de călugării Mănăstirii Zăbriceni sunt cele mai noi produse agro-alimentare ce pot fi găsite la expoziţia Farmer de la Moldexpo, deschisă până sâmbătă, 24 octombrie.
La târgul de toamnă, participă producători de produse alimentare, agricultori, apicultori şi importatori de seminţe şi tehnică agro-alimentară. Produsele agro-alimentare sunt produse în Republica Moldova, iar tehnica agricolă este importată din Franţa, Italia, Cehia sau Germania.
Brînzeturi şi roşii uscate în ulei, în stil italian
Vasile Cireş din satul Logofteni, raionul Făleşti, este unicul producător de produse lactate eco din Republica Moldova. Acesta produce şi comercializează brânză, lapte, smântână, unt şi câteva feluri de caşcaval. Cel mai inovativ produs al său este caşcavalul „Regina" ce seamănă izbitor de mult cu Parmezanul italian. Pentru producerea unui kilogram de Parmezan de Făleşti este nevoie de 15 litri de lapte, tot atâta cât folosesc italienii pentru caşcavalul lor. Un kilogram de parmezan costă 170 de lei, care este şi cel mai scump produs al fiermierului de la Făleşti.
Andrei Fondor din satul Cărpineni, raionul Hânceşti, deţine 20 de ari de pământ arabil pe care cultivă legume în seră (roşii, ardei, dovleac, conopidă, brocoli, verdeaţă etc). Noutatea sezonului sunt roşiile uscate şi conservate în ulei, un produs tradiţional italian, dar care este cunoscut şi în Republica Moldova. „Este un produs nou, sperăm să-l putem vinde. Deocamdată vindem produsele doar la piaţa locală din Cărpineni şi Hânceşti, dar suntem în negocieri cu o reţea de market din Chişinău şi sperăm că în scurt timp vom lărgi piaţa de desfacere", spune plin de speranţă antreprenorul.
Ceaiuri selecte Bio
Cămara Mănăstirii Zăbriceni a venit la expoziţie cu cartofi, ceapă, usturoi şi ceaiuri din plante naturale culese şi cultivate de călugări. Cele cinci tipuri de ceai care conţin melisă, busuioc, ivanceai, mentă, muşeţel, gălbenele etc sunt în proces de a obţine certificat cu Indicaţie Geografică Protejată.
Gospodăria Ţărănească a Dianei Lecari din satul Larga, raionul Briceni, se ocupă cu creşterea albinelor şi producerea produselor apicole şi de panificaţie după reţetele bunicii. La baza produselor de cofetărie este mierea de albine. Tot cu miere şi vin roşu prelucrează prunele uscate. „Sunt reţete vechi, păstrate din strămoşi. Am şase copii şi am câştigat un grant în valoare de 5000 de dolari de la PNUD. Bani cu care mi-am fondat prisaca", spune Diana cu bucurie.
La târg se vindeau şi carne de iepure şi prepeliţe crescute în satul Măcăreşti, Ungheni. Un kilogram de carne de iepure costă 120 de lei, iar unul de prepeliţă se vinde cu 130 de lei. Fiermierul Pavel Vidraşcu deţine peste 1500 de prepeliţe şi 200 de iepuri. Acesta îşi comercializează produsele la comandă.
Tehnică agricolă de ultimă generaţie
În cadrul expoziţiei pot fi găsite tractoare cu tracţiune şi prelucrarea pământului produse în Cehia la preţul de 25.000 de euro. O combină germană pentru recoltarea grâului costă 3 milioane şi 500.000 de lei. Ţăranii care deţin plantaţii de vii şi livezi îşi pot achiziţiona un tractor compact italian special creat pentru a ara, stropi, semăna etc, care costă 32.000 de euro. De asemenea, nu lipsesc seminţele de soi şi hibride, pentru toată gama de legume, verdeaţă şi cereale. Un pachet de seminţe hibrid, care conţine 250 seminţe de roşii costă de la 27 de euro, iar un pachet de 0,5 kilograme de seminţe de soi costă 37 de euro.
De asemenea, la târg mai pot fi cumpăraţi bostani de la Lozova, gutui, legume, nuci, paste autohtone, prune cu miez de nuci în ciocolată, caise în ciocolată, obiecte de artizanat, uscătoare pentru cereale, turnuri de apă, ventilatoare, frigidere, nutrienţi pentru animale, măcieş şi păducel conservate în miere de albine, plante decorative. Meşterul popular Victor Pelin şi-a expus spre vânzare colecţia cu lucrări executate în lemn natural, iar alţi meşteri au venit cu costume populare, obiecte de decor, cojoace şi cuşme din lână de oi.
Afaceri la sat
În cadrul Farmer-2015, 17 femei din 15 localităţi rurale au primit cecuri de grant în valoare de 80.000 de lei pentru dezvoltarea afacerilor. Femeile sunt susţinute de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată din cadrul PNUD Moldova. Beneficiarele de granturi deţin sau urmează să iniţieze afaceri în domeniul apiculturii, zootehniei, horticulturii, confecţiilor, de prelucrare a produselor alimentare, prestare servicii etc.
Liubovi Zara, locuitoare a satului Ciuciuleni, Hânceşti, mamă a cinci copii, intenţionează să înceapă dezvoltarea unei ferme de nutrii.
Anul acesta, PCDLI a acordat 21 de granturi în mărime de 5000 de dolari. În total susţinând 38 de antreprenori şi crearea de 140 de locuri de muncă în cele 30 de localităţi ţintă pentru dezvoltarea mediului economic local.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 150 locuitori
Chetroasa este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 150 de oameni. Satul Chetroasa a fost menționat documentar în anul 1605.
Comments
(0)