Go to section: National costume
08 july 2013, 10:41 National costume views 16628
08 july 2013, 10:41 National costume views 16628

Directoare Chanel poartă ie moldovenească


Foto: trm.md

Directorul de textile de la Chanel poartă ie moldovenească confecţionată de meşteri populari din Republica Moldova. Vestea a încîntat-o pe designerul Maria Cristea care, înainte de Festivalul Iei, unde va prezenta nu doar cea mai mare colecţie de ii, ci va dona unei formaţii de copii talentaţi 12 costume populare, informează trm.md.

Acum un an, la prima ediţie a Festivalului Iei, a fost lansată şi o campanie de caritate întru susţinerea copiilor talentaţi de la sate. Soarta le-a zîmbit copiilor de la baştina lui Adrian Păunescu din Copăceni, Sîngerei. Suma acumulată era departe de împlinirea viselor. Dar norocul copiilor a fost că Mariei Cristea i-a fost decernat un premiul naţional, iar resursele financiare le-a rezervat pentru achiziţionarea stofei şi furniturii pentru costume naţionale. 

Înainte a de a purcede la confecţionarea costumelor, meşteriţele de la Casa Cristea studiază repertoriul artiştilor, zona pe care o reprezintă, după care elaborează designul şi ornamentele, care sînt brodate fie mecanic, fie manual.

Maria Cristea a deschis acum două decenii prima şi unica în Republica Moldova o Casă a Portului Popular - Casa Cristea. Meşteriţele care muncesc sub egida Mariei Cristea au reuşit să-i bucure pe sute şi mii de artişti cu diverse costume de scenă, au reuşit să-şi transmită şi măiestria unei noi generaţii, dar cea mai de valoare este atunci cînd brodează o ie, respectă tradiţia neamului.

Pentru că aici nu se acceptă chiciuri, Kim Young-Seong, unul dintre cei mai influenţi oameni din echipa Chanel nu şi-a ales întîmplător vestimentaţia din colecţia Mariei Cristea. Ea, care este în lumea modei, a simţit, probabil, energia pozitivă pe care o emană ia noastră din pînză topită, brodată manual.

Este piesa vestimentară pe care am reuşit s-o păstrăm şi există necesitatea de a o transmite şi generaţiilor viitoare. 

Keywords:

costum popular , moda , frumusete

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.