|
Fotoreportaj de la Ziua Iei
La Chișinău, în pavilionul Centrului Expozițional MoldExpo,a avut loc cea de-a V-ea ediţie a Zilei Iei – bluza femeiască naţională tradiţională brodată. Această expoziție se transformătreptat într-o adevărată sărbătoare la care vin cu bucuriechișinăuienii. În acest an au participat activ la expoziție meşteri populari din România, meşteri ai broderiei ucrainene „vîşivanka", reprezentaţi ai Comunităţii Ucrainene în Republica Moldova. Din păcate, nu am observat ca la sărbătoare să ia parte nici meşteri ai Comunităţii Bulgare, dar nici din Găgăuzia.
În schimb, în pavilionul №2 al MoldExpo s-au adunat o mulţime de celebrităţi, au sosit ansambluri de muzică populară precum: "Plăieşii" sub conducerea lui Nicolae Gribincea etc. Am întîlnit-o aici şi pe Geta Burlacu, Ioana Căpraru, Valentina Cojocaru, Maria Iliuţ. Dar cei mai importanţi participanți au fost, desigur, meşterii populari, mai bine-zis, meşteriţele-brodeze, în frunte cu cea mai vestită dintre ele – Maria Cristea, care a creat renumitul brand şi minunatele modele de ii moldoveneşti.
Ziua Iei a fost organizată sub patronatul primei doamne a Republicii Moldova, a Dnei Timofti. Expoziția a fost vizitată de Ministrul Culturii Monica Babuc, bașcanul Autonomiei Găgăuziei Irina Vlah, reprezentantele corpului diplomatic, a mai multor ambasadele acreditate la Chișinău. Însă majoritatea vizitatorilor au fost simpli locuitorii ai Chişinăului. Ei au venit cu familiile, unii chiar cu bebeluşi. Apropo, pentru copii a fost organizat un colţişor special, unde ei, aşezaţi la mese, au avut posibilitatea să deseneze propria versiune a ornamentului pentru iei, dar şi să coloreze cu cariocile modele gata scoase la tipar.
În centrul sălii a fost instalată scena, pe care urcau oaspeții, persoanele oficiale și numeroşi interpreți de muzică populară și colective de dansatori. Mulți dintre vizitatorii expoziţiei au avut unscop foarte concret să procure pentru sine şi copiii săi cîte o ie de sărbătoare originală. Pentru acei care au venit la sărbătoare, îmbrăcaţi în ii, a fost organizat un concurs special cu premiioriginale. Din păcate, nu am așteptat finalizarea acestuia. Pentru a vă transmite şi dvs. cel puțin o parte din impresiile noastre vă oferimun album foto nu foarte mare de la acest eveniment memorabil.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 397 locuitori
Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Amplasat pe malul drept al rîului Nistru, satul este situat la o distanță de 7 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. Prima atestare documentară a satului Saharna datează din 24 ianuarie 1495.
Comments
(0)