19 may 2024, 19:45 views 59462
Materiale din compartiment: Video gallery |

Saharna, district Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.94 kilometri pătraţi și perimetrul de 6.60 km. Amplasat pe malul drept al rîului Nistru, satul este situat la o distanță de 7 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni, dintre care 46.85% - bărbaţi și 53.15% - femei. Structura etnică a populaţiei din localitate este următoarea: 97.98% - moldoveni, 1.26% - ucraineni, 0.50% - ruşi, 0.25% - alte etnii.

[top]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Saharna datează din 24 ianuarie 1495, cînd Ştefan cel Mare întăreşte prin uric împărţeala între urmaşii lui Sima Rugină, printre care şi satul Saharna. Apoi timp de peste o sută de ani istoria nu ne lasă nici o mărturie despre această localitate. Abia la 24 februarie 1602, voievodul Ieremia Movilă, după moartea vornicului Bucium, întărește stăpînirea asupra satului Saharna şi a unei treimi din moşie văduvei Antemia şi feciorilor ei.

[top]Monumente istorice

În urma săpăturilor arheologice la Saharna au fost descoperite aşezări tripoliene pe fiecare promontoriu potrivit pe timpuri pentru trai, lîngă fiecare rîuleţ nu prea mare, inclusiv şi pe rîuleţul Saharna.

[top]Monumente ale naturii

Rezervaţia peisagistică Saharna este situată în partea de nord-vest a satului Saharna, pe malul drept şi foarte stîncos al fluviului Nistru. Rîuleţul Saharna cu o lungime de 16 km îşi ia începutul la nord-vest de satul Cinişeuţi, traversînd terenurile lutoaso-nisipoase ale depunerilor sarmatice medii, iar apoi se îndreaptă printre depunerile recifo-calcaroase, formînd în calea sa 22 de cascade (praguri).

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.