|
Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”
Prima zi a celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru", care se desfășoară în perioada 14-15 la Chișinău și 16-17 – la Iași, s-a încheiat ieri seara cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici" din capitală.
Totodată, aici a avut loc un spectacol omagial, susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO" și de la mai multe licee din Chișinău. Manifestarea a fost moderată de actorul Nicolae Jelescu, care a prezentat și pagini din creația lui Grigore Vieru.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău a acordat trei premii. Astfel, de Marele Premiu pentru poezie, în valoare de 800 de euro, s-a învrednicit poetul și editorul Daniel Corbu din Iași, România, de premiul de excelenţă pentru critică literară în mărime de 500 de euro - criticul și istoricul literar Ion Pop din Cluj și de premiul de excelenţă pentru interpretare artistică (500 de euro) – cîntărețul Cristofor Aldea-Teodorovici. Primăria municipiului Chișinău a mai decernat un premiu pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru. Acesta a fost înmânat actorului și regizorului Nicolae Jelescu.
Astăzi, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se desfăşoară simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii", organizat de Institutul de Filologie. În aceeași zi, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii", va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii", organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.
În zilele de 16 şi 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iaşi.
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru" este organizată de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru", Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, Primăria municipiului Chişinău, Primăria municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi alte instituţii de cultură.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1485
- Populația:
- 4559 locuitori
Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.
Comments
(0)