Go to section: History
29 august 2023, 14:00 History views 1212
Victor Gaiciuc: Antonescu este fără îndoială un criminal de război
29 august 2023, 14:00 History views 1212

Victor Gaiciuc: Antonescu este fără îndoială un criminal de război

"Regele Mihai, care a ales să-l răstoarne pe dictatorul  ân, este un exemplu pentru mine", a declarat Victor Gaiciuc, fostul ministru moldovean al Apărării în cadrul unei conferințe dedicate aniversării a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii naziști.

"România avea o situație instabilă, diferite partide politice, inclusiv partidul comunist, care a jucat un rol important în complotul împotriva lui Antonescu. Figura mareșalului a fost, de asemenea, controversată. Cu ajutorul armatei, el a reprimat rebeliunea Gărzii de Fier, dar și-a instaurat propria dictatură. Dar Antonescu este fără îndoială un criminal de război și toată lumea a acceptat fără echivoc acest lucru", a spus Gaiciuc, potrivit enews.

"România a vrut să se retragă din război nu după operațiunea Iași-Chișinău, ci chiar mai devreme. Ministerul român de Externe a cerut ajutorul italienilor în negocierile cu SUA și Marea Britanie. După bătălia de la Stalingrad, România a căutat modalități de a păstra țara", a mai spus fostul ministru.

"Am început să am o altă părere despre Regele Mihai, care a făcut totul pentru a păstra statul. Ar fi putut să nu conspire cu Partidul Comunist împotriva lui Antonescu, dar a făcut-o, după care România a fost numită regat socialist, iar Mihai a fost numit primul comsomolist", a conchis Victor Gaiciuc.

Vă reamintim că puteți afla mai multe despre istoria Republicii Moldova pe site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
66 locuitori

Frunzeşti este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 66 de oameni. Satul Frunzești a fost înființat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.