Mergi spre compartimentul: Istoria
29 august 2023, 14:00 Istoria views 1398
Victor Gaiciuc: Antonescu este fără îndoială un criminal de război
29 august 2023, 14:00 Istoria views 1398

Victor Gaiciuc: Antonescu este fără îndoială un criminal de război

"Regele Mihai, care a ales să-l răstoarne pe dictatorul  ân, este un exemplu pentru mine", a declarat Victor Gaiciuc, fostul ministru moldovean al Apărării în cadrul unei conferințe dedicate aniversării a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii naziști.

"România avea o situație instabilă, diferite partide politice, inclusiv partidul comunist, care a jucat un rol important în complotul împotriva lui Antonescu. Figura mareșalului a fost, de asemenea, controversată. Cu ajutorul armatei, el a reprimat rebeliunea Gărzii de Fier, dar și-a instaurat propria dictatură. Dar Antonescu este fără îndoială un criminal de război și toată lumea a acceptat fără echivoc acest lucru", a spus Gaiciuc, potrivit enews.

"România a vrut să se retragă din război nu după operațiunea Iași-Chișinău, ci chiar mai devreme. Ministerul român de Externe a cerut ajutorul italienilor în negocierile cu SUA și Marea Britanie. După bătălia de la Stalingrad, România a căutat modalități de a păstra țara", a mai spus fostul ministru.

"Am început să am o altă părere despre Regele Mihai, care a făcut totul pentru a păstra statul. Ar fi putut să nu conspire cu Partidul Comunist împotriva lui Antonescu, dar a făcut-o, după care România a fost numită regat socialist, iar Mihai a fost numit primul comsomolist", a conchis Victor Gaiciuc.

Vă reamintim că puteți afla mai multe despre istoria Republicii Moldova pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Gaiciuc , Ion Antonescu , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.