23 iunie 2024, 15:05 views 45960
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Palanca, raionul Călăraşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi, situat la 47.333445 - latitudine nordică şi 28.206297 - longitudine estică. Satul are o suprafaţă de circa 1.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.96 km.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni, dintre care 48.95% - bărbaţi și 51.05% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 15.48% - moldoveni, 81.07% - ucraineni, 2.30% - ruşi, 0.10% - găgăuzi, 0.10% - bulgari, 0.00% - evrei, 0.00% - polonezi, 0.63% - ţigani, 0.31% - alte etnii.

[în sus]Trasee turistice

Muzeul „Casa Părintească” a fost inaugurat la 26 noiembrie 2000, ca muzeu de artizanat particular. Patrimoniul muzeului îl reprezintă casa - muzeu cu 4 camere, echipament, curtea de agrement. Muzeul oferă o serie de servicii turiștilor printre care un ghid însoţitor pentru grupurile organizate, instruire în atelierul de artizanat, posibilităţi pentru seminare, vizionarea şi participarea la spectacolele folclorice, servirea bucatelor tradiţionale, plimbări de agrement cu trăsura pe întreg traseul de vizitare al muzeului.

În ianuarie turiștii pot participa la Festivalul sărbătorilor de iarnă - Colindul şi Malanca. La 7 iulie, de Sînziene, la Palanca au loc reprezentații ale teatrului popular, schimbul cununilor. La 2 august de sărbătoarea Sf.Ilie se desfășoară Festivalul Vărzarelor. Anual, în a treia duminică a lunii septembrie, are loc Festivalul Etniilor.

Una dintre cele mai interesante tradiții populare este sărbătoarea tradițională Sînziene sau Drăgaica. Initial, obiceiul avea un rol ritual și marca încheierea ciclului obiceiurilor de primăvară legate de date calendaristice fixe și încheia o importantă perioadă a muncilor agricole, a aratului, semănatului și perioadei de pregătire a recoltei. Acest eveniment se înscrie în activitățile turismului rural - una dintre formele prioritare ale turismului în țara noastră.

[în sus]Monumente istorice

Biserica de lemn „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Palanca este ridicată pe un fundament din piatră, la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. A fost construită din lemn de zadă în Ucraina, după care a fost reamplasată în anul 1825 în cimitirul din satul Palanca. Aici a funcţionat pînă în anul 1944.

De la închidere şi pînă în prezent aici nu s-a oficiat nici un serviciu divin, fapt care a condus la degradarea bisericii. Astăzi biserica din lemn de la Palanca reprezintă o atracție turistică, care însă nu este valorificată pe deplin.

[în sus]Istoria localitații

Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
1300 locuitori

Cobasna este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobasna și Suhaia Rîbnița. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Populaţia satului Cobasna alcătuia 1300 de cetăţeni în anul 2011. Satul Cobasna a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.