Go to section: History
02 march 2024, 14:30 History views 42013
Cetatea Neamț – de secole la straja Moldovei (Foto)
02 march 2024, 14:30 History views 42013

Cetatea Neamț – de secole la straja Moldovei (Foto)

Astăzi se împlinesc 624 ani de la prima atestare documentară a cetății Neamț, una dintre fortărețele de seamă ale Țării Moldovei. Nu se știe cu exactitate cînd a fost ridicată cetatea, însă numele cetăţii provine, probabil, de la hidronimul pe care îl poartă rîul care curge pe sub poala muntelui şi de la care şi-au luat numele oraşul şi mănăstirea din apropiere.

Cetatea Neamț este menționată pentru prima dată documentar în februarie 1395, în timpul expediției regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, asupra Moldovei.

Cetatea Neamț cunoaste cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ștefan cel Mare, care o include în sistemul defensiv de cetăți ce aveau ca rol apărarea Moldovei.

El a construit primele mănăstiri fortificate din Moldova și a întărit cetățile existente. Considerînd că Cetatea Neamț nu este suficient întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, în răgazul dintre Bătălia de la Podul Înalt (ianuarie 1475) și Bătălia de la Valea Albă (26 iulie 1476) Ștefan cel Mare a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 m și construirea de creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii. Pe latura de nord a fortului s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase și rezistente, cu înălțimi variabile, de până la 30 de metri.

În timp ce Ștefan cel Mare se afla în nordul țării pentru a-și regrupa oștile,

Datorită acestor modificări cetatea  a rezistat atacurilor oștilor lui Mahomed al II-lea în 1476.  

Cetatea Neamț – de secole la straja Moldovei - album foto

 

Keywords:

istoria , cetate , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2424 locuitori

Cigîrleni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cigîrleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2424 de oameni. Satul Cigîrleni a fost menționat documentar în anul 1569.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.