10 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 108
Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 2
10 july 2024, 18:00 Moldovan reality views 108

Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 2

Continuăm să povestim despre candidații, care pretind la funcția de șef al statului în alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Deocamdată avem 11. Dar Inspectoratul General de Poliție a depus eforturi maxime pentru a reduce numărul candidaților la președinție-2024 la nivelul prezidențialelor de acum patru ani. Atunci în cursa electorală au participat 8 persoane. Din cele declarate de Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, pentru finanțare ilicită cel puțin trei candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie ar putea fi excluși din cursa electorală.

Ion Chicu – nr.6 în buletinul de vot

52 de ani. Fost prim-ministru (2019-2020). Candidat al Partidului dezvoltării și consolidării Moldovei, pe care îl conduce.

A intrat în serviciul public în a.2005, după mai mulți ani de predare la Academia de Studii Economice, catedra Micro- și Macroeconomie, și a lucrat în business - a fost șef de departament și director general al societății pe acțiuni “Moldacom”. La început, a fost șeful departamentului politici structurale generale al Ministerului Economiei și Comerțului (la acea vreme Igor Dodon era viceministru al Economiei). Apoi a fost numit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, iar în perioada martie, 2006 – aprilie, 2008 - viceministru al Finanțelor. Între anii 2008-2009, a fost unul dintre cei doi consilieri de stat ai prim-ministrei Zinaida Greceanîi, responsabil de economie și relațiile internaționale.

După schimbarea puterii în 2009, a lucrat la reprezentanța Băncii Mondiale și a fost consultant în managementul finanțelor publice în diverse proiecte. În 2016, a devenit membru al consiliului de administrare al BC Moldindconbank, iar în ianuarie, 2018 a revenit la Ministerul Finanțelor, unde a fost numit Secretar General de Stat. În decembrie, 2018 a devenit ministru al Finanțelor în guvernul lui Pavel Filip, iar după demisia Cabinetului de Miniștri a fost numit consilier pe probleme economice al președintelui Igor Dodon.

La 12 noiembrie, 2019 parlamentul a exprimat un vot de neîncredere guvernului Sandu, și chiar a doua zi președintele Dodon l-a propus pe Ion Chicu pentru funcția de prim-ministru. Pe 14 noiembrie, parlamentul, cu 62 de voturi din 101, l-a numit pe Chicu prim-ministru și a aprobat componența guvernului. La 23 decembrie, 2020 guvernul Chicu a demisionat, după consultări cu președinte în acțiune Igor Dodon (Maia Sandu a depus jurământul pe 24 decembrie) și cu spicherița Zinaida Greceanîi. Din declarația prim-ministrului, acest lucru era necesar pentru a face posibilă dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. A asigurat interimatul funcției de prim-ministru, iar la 31 decembrie, 2020 ministru de atunci al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a fost numit prim-ministru interimar.

La finele lui martie, 2021 Ion Chicu a anunțat crearea unei noi formațiuni politice– Partidul dezvoltării și consolidării Moldovei, fiind ales în fruntea acestuia de congresul de constituire.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
5444 locuitori

Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.