07 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 107
Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 2
07 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 107

Unsprezece participanți la cursa prezidențială. Partea 2

Continuăm să povestim despre candidații, care pretind la funcția de șef al statului în alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Deocamdată avem 11. Dar Inspectoratul General de Poliție a depus eforturi maxime pentru a reduce numărul candidaților la președinție-2024 la nivelul prezidențialelor de acum patru ani. Atunci în cursa electorală au participat 8 persoane. Din cele declarate de Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, pentru finanțare ilicită cel puțin trei candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie ar putea fi excluși din cursa electorală.

Ion Chicu – nr.6 în buletinul de vot

52 de ani. Fost prim-ministru (2019-2020). Candidat al Partidului dezvoltării și consolidării Moldovei, pe care îl conduce.

A intrat în serviciul public în a.2005, după mai mulți ani de predare la Academia de Studii Economice, catedra Micro- și Macroeconomie, și a lucrat în business - a fost șef de departament și director general al societății pe acțiuni “Moldacom”. La început, a fost șeful departamentului politici structurale generale al Ministerului Economiei și Comerțului (la acea vreme Igor Dodon era viceministru al Economiei). Apoi a fost numit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, iar în perioada martie, 2006 – aprilie, 2008 - viceministru al Finanțelor. Între anii 2008-2009, a fost unul dintre cei doi consilieri de stat ai prim-ministrei Zinaida Greceanîi, responsabil de economie și relațiile internaționale.

După schimbarea puterii în 2009, a lucrat la reprezentanța Băncii Mondiale și a fost consultant în managementul finanțelor publice în diverse proiecte. În 2016, a devenit membru al consiliului de administrare al BC Moldindconbank, iar în ianuarie, 2018 a revenit la Ministerul Finanțelor, unde a fost numit Secretar General de Stat. În decembrie, 2018 a devenit ministru al Finanțelor în guvernul lui Pavel Filip, iar după demisia Cabinetului de Miniștri a fost numit consilier pe probleme economice al președintelui Igor Dodon.

La 12 noiembrie, 2019 parlamentul a exprimat un vot de neîncredere guvernului Sandu, și chiar a doua zi președintele Dodon l-a propus pe Ion Chicu pentru funcția de prim-ministru. Pe 14 noiembrie, parlamentul, cu 62 de voturi din 101, l-a numit pe Chicu prim-ministru și a aprobat componența guvernului. La 23 decembrie, 2020 guvernul Chicu a demisionat, după consultări cu președinte în acțiune Igor Dodon (Maia Sandu a depus jurământul pe 24 decembrie) și cu spicherița Zinaida Greceanîi. Din declarația prim-ministrului, acest lucru era necesar pentru a face posibilă dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. A asigurat interimatul funcției de prim-ministru, iar la 31 decembrie, 2020 ministru de atunci al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a fost numit prim-ministru interimar.

La finele lui martie, 2021 Ion Chicu a anunțat crearea unei noi formațiuni politice– Partidul dezvoltării și consolidării Moldovei, fiind ales în fruntea acestuia de congresul de constituire.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.