31 july 2024, 23:40 Nature and tourism views 263
Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice, despre stejarul lui Ștefan cel Mare:
31 july 2024, 23:40 Nature and tourism views 263

Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice, despre stejarul lui Ștefan cel Mare: "Îl fortificăm să reziste în continuare ca un element al identității noastre"

Specialiștii de la Grădina Botanică continuă lucrările de fortificare a stejarului lui Ștefan cel Mare, care se găsește în satul Cobîlea, raionul Șoldănești.

Ion Roșca, Directorul Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a declarat pentru Noi.md că, în prezent, continuă lucrările din cadrul celei de-a doua etape de consolidare a arborelui.

"Specialiștii Grădinii Botanice au scos tot betonul pus în golurile din trunchiul arborelui. Acestea provocau mai mult niște focare de infecție decît ajutau și conduceau spre o distrugere sigură a copacului.

Astfel, pentru conservarea exemplarului, am efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor și a bolilor apărute de-a lungul anilor în scorbura stejarului.

Ulterior, îl vom plomba, dar cu materiale ecologice: rășină, ceară. O altă variantă, mai simplă, folosită în continuare de mulți oameni de la țară, ar fi aceea de a-l umple cu lut și paie".

Ion Roșca a mai precizat că în zona, unde este arborele, vîrsta căruia este estimată la aproximativ 700 de ani, deja a început să fie aplicat și îngrășămînt ecologic.

"Avem grijă de acest copac ca de un copil, cum s-ar spune, creăm condiții pentru a-i spori imunitatea ca să reziste și-n continuare să ne poată bucura. Să existe în continuare ca un element de identitate națională".

Menționăm că lucrările de fortificare a arborelui sînt efectuate cu sprijinul site-ului moldovenii.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
114 locuitori

Lazo este un sat din cadrul comunei Alava, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 114 oameni. Satul Lazo a fost atestat în 1830 cu denumirea Iacobstal.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.