25 july 2024, 18:00 Kaleidoscope views 168
Virajul științific spre Est
25 july 2024, 18:00 Kaleidoscope views 168

Virajul științific spre Est

Pozițiile Chinei se consolidează nu numai în plan economic mondial. An de an, țara obține succese în domeniul științei, ne-o mărturisesc datele reputatul Nature Index 2024. Așa, conform totalurilor anului trecut, în topul mondial al primelor 10 organizații științifice și de cercetare au intrat 7 universități chineze, iar în fruntea ratingului s-a situat Academia de științe din China.

Situația în știința „occidentală” este și mai grăitoare: de exemplu, Universitatea Stanford pentru prima dată a ieșit din TOP-10, iar cele mai mari instituții europene nu au ajuns deloc în primele zece. Această tendință demonstrează că într-un viitor apropiat în Vest va începe „exodul de creiere” și mulți oameni de știință vor începe să lucreze în China, unde au fost create condiții confortabile pentru ei. Indexul Nature a fost elaborat de compania Nature Portfolio. La calcularea lui au fost luate în considerare peste 17 mii de instituții științifice, activitatea cărora este apreciată (în puncte convenționale) din punctul de vedere al productivității cercetărilor și al activității de publicare. Doar articolele publicate în 145 de reviste științifice de top au fost selectate în mod special de comitete independente. Evaluarea este recunoscută de oamenii de știință din întreaga lume și este unul dintre reperele-cheie pentru evaluarea activității științifice.

Autorii ratingului Nature Index 2024 au anunțat, că în el au fost prezentate cele mai mari instituții și țări în domeniul științelor naturii și în medicină, în baza publicațiilor apărute în reviste în a.2023. Potrivit rezultatelor analizei, șapte dintre primele zece instituții științifice din lume se află în China, în timp ce Universitatea Stanford pentru prima dată a ieșit din TOP-10.

Dacă vorbim despre situația științei în țări în ansamblu, atunci China se află pe primul loc în indice, SUA este pe locul doi, iar Germania este pe locul trei. De asemenea, în top 10 se află Marea Britanie, Japonia, Franța, Canada, Coreea de Sud, India și Elveția – anume în această ordine. Autorii ratingului menționează: din primele zece azi fac parte 7 instituții chineze. Academia de științe din China (CAS) — cea ea mai mare organizație științifică din lume, care reunește peste 100 de institute din toată China, are o amploare de neegalat. Ponderea CAS în publicațiile științifice globale în anul calendaristic 2023 a fost de 2.243,22 puncte, aproape dublu față de cea a Universității Harvard (1.143,43 puncte), care se află pe locul doi. Pe locul trei se află Societatea Germană Max Planck cu o cotă de 642,83 puncte.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

stiinta , est , China

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1441 locuitori

Coropceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Coropceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 17 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1441 de oameni. Satul Coropceni a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.