30 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 721
Alexandru Muravschi: După încetarea conflictului din Ucraina, Moldova ar putea avea parte de diferite scenarii
30 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 721

Alexandru Muravschi: După încetarea conflictului din Ucraina, Moldova ar putea avea parte de diferite scenarii

În analiza scenariilor, este posibil să presupunem că situația din interiorul Ucrainei se poate schimba radical.

Acest lucru a fost declarat de fostul viceprim-ministru și ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, în prezent expert independent, Alexandru Muravschi, în cadrul emisiunii "По фактам". Expertul a sugerat că după încheierea conflictului militar ruso-ucrainean, Moldova ar putea avea parte de diferite scenarii.

"Mai devreme sau mai tîrziu acțiunile militare se vor încheia, va exista o situație de acord și conflictul militar va înceta. Ucraina va începe să se schimbe, puterea se va schimba și va veni o putere mai calmă față de Federația Rusă și capabilă să aibă o conversație cu aceasta. Atunci europenii vor începe să privească Ucraina altfel. Și atunci se va pune întrebarea: să abandonăm Moldova, pentru că Ucraina s-a schimbat, sau să luăm măcar o mică bucată și să vedem ce se va întîmpla cu Ucraina. Teoretic, această opțiune este posibilă", a spus Muravschi.

El a menționat că acest scenariu ar putea influența deciziile strategice ale Uniunii Europene cu privire la Moldova. Potrivit lui Muravschi, UE și-ar putea revizui politica în funcție de schimbările situației politice din Ucraina și de relațiile acesteia cu Rusia. Acest lucru, la rîndul său, ar putea pune Moldova într-o poziție incertă.

"Și ce se va întîmpla în interiorul Moldovei? Dacă în urma alegerilor nu prezidențiale, ci parlamentare din 2025, situația politică din Moldova începe să se schimbe, europenii nu sînt atît de obraznici încît să spună în a doua zi după alegeri: "Gata, nu mai vorbim cu acest guvern". Nu, există alte mecanisme, o abordare pentru a îndeplini cerințele, pentru a prezenta noi condiții. Aici nu va exista un refuz direct, dar poate dura 30 de ani, așa cum s-a întîmplat cu Turcia", a spus Muravschi.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1545
Populația:
18320 locuitori

Străşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Străşeni. Amplasat în partea centrală a republicii, în valea rîului Bîc, oraşul Străşeni este situat la 23 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 18320 locuitori. Prima atestare documentară a satului Străşeni datează din 1545, cînd Alexandru Voievod, domnul Moldovei, confirma mănăstirii Pobrata o jumătate de moşia Străşenilor.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.