Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Limba moldoveneasca
buna tuturor!:)aduc in discutie un subiect des discutat in societatea noastra..si anume,cel cu privire la diferenta dintre limba romana si cea moldoveneasca..este vorba doar despre tara in care traim? adica..credeti ca ar suna ciudat daca am trai in moldova si am vorbi limba romana? ca sincer,eu nu vad nicio diferenta.bineinteles,exista regionalisme..influente etc. etc. alte state care,de exemplu,au ca limba oficiala engleza sau franceza(si acuma nu ma refer,bineinteles,la Anglia si la Franta:D:) si care sunt state independente(ex:foste colonii)..ar trebui oare si ele sa-si schimbe denumirea limbei,chiar daca acestea raman in continuare engleza si franceza? nu sunteti de parerea ca suntem prea orgoliosi si prea mandri? |
|
-
#141 CalinRomania 10 July 2012 | 15:57 #94 Draga sus se pare ca nu m-ai inteles......... Tu mi-ai spus ca scopul unui stat este acela de a se dezvolta pentru a domina pe ceilalti .......Si te-am intrebat daca statul R.Moldova are ca scop sa se dezvolte rapid pentru a-i domina pe ceilalti .........
-
#142 CalinRomania 10 July 2012 | 15:54 #93 Draga sus .......sa inteleg ca tu consideri ca de exemplu eu reactionez la ceea ce se intampla in jur cu exces ?
-
#143 sus 10 July 2012 | 15:54 #92 CalinRomania .... :)))))incaleca calul cel care incearca si de loc cei care privesc....daca ai vostri nu fortau ideia unirii,atunci si zarva mare la tema nu ar putea exista:))))... -
#144 sus 10 July 2012 | 15:51 "...diferenta dintre "emotionali" si "isterici"..." emotional la normal -de a reactiona la ce se face in jur in masura sanatosului...isteic emotional- de a reactiona la ce se face injur cu exces... -
#145 CalinRomania 10 July 2012 | 15:47 #91 Sa inteleg ca de exemplu, R.Moldova are ca scop sa se dezvolte mai repede decat celelalte state pentru a le domina ???????
-
#146 CalinRomania 10 July 2012 | 15:45 #88 Draga sus......."
CalinRomania...scopul unui stat de a se dezvolta mai repete de chit celelalte pentru a le domina... -
#147 CalinRomania 10 July 2012 | 15:44 #87 "
CalinRomania...ne-am prins unul pe altul:)))))...
:))))))))))))))))))))))))))))))) Intr-adevar !!! -
#148 CalinRomania 10 July 2012 | 15:42 #86 Pai hai sa o luam de la capat...:)))))))) Iti explicasem deja anumite lucruri dar ai trecut repede peste ele...........
Punctul 1 -hai sa gasim o harta FIZICA cu zona sud-estului European..........(
Ca sa nu mai zic a Romaniei ca dupa aceea iarasi ne incurcam)
Punctul 2 -hai sa incercam cu un creion sau carioca ( sa ne imaginam desigur-sa nu murdarim bunatate de harta).....cam care erau "granitele" Daciei de pe vremea lui Decebal...........iar aici ma refer la zona in care dacii erau locuitorii majoritari.........( si aici este un pic de "distractie"..)
Punctul 3 -hai sa vedem care este teritoriul ocupat efectiv -aflat sub controlul efectiv al Imperiului Roman dupa anul 107 ....si aici te poti ajuta si de lista castrelor pe care ti-am expus-o inainte.
Punctul 4 -sa comparam efectiv suprafata Daciei de dinaintea cuceririi Romane -sa spunem anul 100 si suprafata ocupata de Imperiul Roman sa spunem 7 ani mai tarziu.
Punctul 5 - facem proportiile.
-
#149 sus 10 July 2012 | 15:42 CalinRomania ...scopul unui stat de a se dezvolta mai repete de chit celelalte pentru a le domina... -
#150 sus 10 July 2012 | 15:37 CalinRomania ...ne-am prins unul pe altul:)))))... -
#151 CalinRomania 10 July 2012 | 15:34 #79 Draga sus........."
#71CalinRomania"Draga sus.........sincer nu prea inteleg logica in raspunsul tau......."""Draga sus ,dar daca eu schimb radical aceste proportii si iti spun ca sub Imperiul Roman au ajuns circa 60% din daci restul de 40% ramanand liberi ????"Bun!:)))....eu nu-s greu de cap si cu matematica nu stau rau...dar poate ceva imi scapa cu raportul expus de tine 60/40...mai lamurestema o data ca nu pre vad cum din14/86 ajungi la ideia ca gresesc oamenii din film....numai nu te grabi si pe puncte:1..........................?..................... -
#152 sus 10 July 2012 | 15:33 Spune-mi in mod concret de unde stii tu de aceste "discutii aprige" privind denumirea limbii la 1859 ??????????????...din a voastre surse...ideia era ca initiativa apartinea ardelenilor,valahilor le era in cot,iar moldovenii se impotriveau...asta era de mult, fiindca moldova avea niste valori,in schimb azi generatii au crescut sub alte principii si nu se are in posesie spiritul care tinea starea limpede in mintea moldovanului:))).... -
#153 CalinRomania 10 July 2012 | 15:30 #81 Draga sus....." "Faptul ca exista in anumite documente termenul de "limba moldoveneasca" crezi ca ar putea impiedica aparitiei unor lucrari cu titlul "Limba Ardeleneasca" ,sau "Limba munteneasca" sau "Limba Maramureseana" de exemplu ????"....:))))))))))))))spune ardelenilor si la ceilalti sa se apuce de treaba chit nu-i tirziu ,ca moldovenii au facut-o multe secole inapoi:))))))))))))))))).."
..................................................................................................................................................................
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
M-ai facut sa rad cu lacrimi !!!!
-
#154 CalinRomania 10 July 2012 | 15:28 #82 Eeeeee draga sus se pare ca suntem "pe fir " :))))))))))))))
Legat de ceea ce ai scris mai sus te-ai gandit la care este scopul unui stat ? Care este rolul Romaniei sau al R.Moldova de exemplu ????
Explica-mi ,te rog, diferenta dintre "emotionali" si "isterici".......
-
#155 CalinRomania 10 July 2012 | 15:25 Read more -
#156 sus 10 July 2012 | 15:25 #74 ."dar Limba Moldoveneasca se aminteste in multe surse cu remarca ca ar proveni din mai multe,inclusiv si din rim in cea mai mare parte...aici si este diferenta!.."...:)))am spus ca se aminteste si nu am spus ca sint de acord cu afirmatia...vrei o gluma pe serios:))))...eu socot ca si rusa vine din moldoveneasca:)))))....cu romina iti dai sama ca nici vorba ,adica nu exista,este doar limba moldoveneasca:)))))...si crede ca am motive sa gindesc asa:))))...
"Faptul ca exista in anumite documente termenul de "limba moldoveneasca" crezi ca ar putea impiedica aparitiei unor lucrari cu titlul "Limba Ardeleneasca" ,sau "Limba munteneasca" sau "Limba Maramureseana" de exemplu ????"....:))))))))))))))spune ardelenilor si la ceilalti sa se apuce de treaba chit nu-i tirziu ,ca moldovenii au facut-o multe secole inapoi:)))))))))))))))))... -
#157 CalinRomania 10 July 2012 | 15:22 Read more -
#158 sus 10 July 2012 | 15:11 #71CalinRomania "Draga sus.........sincer nu prea inteleg logica in raspunsul tau......."""Draga sus ,dar daca eu schimb radical aceste proportii si iti spun ca sub Imperiul Roman au ajuns circa 60% din daci restul de 40% ramanand liberi ????"Bun!:)))....eu nu-s greu de cap si cu matematica nu stau rau...dar poate ceva imi scapa cu raportul expus de tine 60/40...mai lamurestema o data ca nu pre vad cum din14/86 ajungi la ideia ca gresesc oamenii din film....numai nu te grabi si pe puncte:1..........................?..................... -
#159 CalinRomania 10 July 2012 | 15:04 #66 Draga sus..." ...ca sa fiu mai clar noi moldovenii nu sintem impotriva limbii ca atare,ci impotriva ca rominii neglijaza numele ca ar fi nedemn,s'au din alt motiv sa se numeasca Limba Moldoveneasca si sa fim serios ,nu noi moldovenii din est am inventat termenul "limba Moldoveneasca"...atunci in ce vor rominii sa ne convinga pe noi,da!, acum diferenta intre limba literara nu este practic de loc, fiind ca moda o dicteaza bucurestiul privitor la limba si eu socot ca este o prostie...ai nostrii de loc nu lucreza in domeniu...Adica noi vorghim ,s'au graim,s'au vorbim Limba Moldoveneasca si cred ca am fost destul de explicit de ce,fiind ca nu este gresit termenul si la azi este identica cu limba romina...oare este o crima?,sigur ca nu ,este o voe si o stima fata de amintirea ca exista chindva Tara Moldovei noi de aceia si ne mindrim cu numele de RMoldova!...... -
#160 CalinRomania 10 July 2012 | 15:02 Read more