03 october 2023, 03:25 views 27922
Materiale din compartiment: All news |

Bîrnova, district Ocniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Satul are o suprafaţă de circa 3.89 kilometri pătraţi și un perimetru de 7.83 km. Comuna Bîrnova are o suprafaţă totală de 36.75 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 39.14 km. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și 236 km de Chișinău, pe malul drept al Nistrului.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni, dintre care 47.14% - bărbaţi și 52.86% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 97.61% - moldoveni, 1.49% - ucraineni, 0.85% - ruşi, 0.04% - alte etnii. În satul Bîrnova au fost înregistrate 844 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.

[top]Istoria localității

Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437, cînd era întărită boierului Mihail de la Dorohoi. Prima atestare documentară a satului cu numele de Bîrnova datează din 21 iunie 1574, cînd Petru Voievod întărea lui popa Roman din cetatea Hotinului părți din Bîrnova de Sus, cumpărate de la boierul Petriman vătav și fratele lui, Ionașco și sora Vasutca, pentru 100 de zloți tătărești și părțile nepoților lui Gherasim, Ion și Petre Pilat, pentru 75 de zloți tătărești. În anul 1586 în Bîrnova proprietar era nu numai popa Roman, dar și Saunică cu surorile sale, fiii lui Petru Șăndrescu care cumpăraseră jumătate din a treia parte din sat. În 1588 satul Bîrnova reapare în documente, fiind fixată vînzarea către același popa Roman din Hotin a unor părți din sat.

[top]Monumente istorice

La nord-est de sat au fost găsite urmele a două vechi așezări cu fragmente de ceramică ornamentată, unelte de muncă , urme de locuințe, una dintre care ține de cultura tripoliană și este datată cu a doua jumătate a mileniului IV – prima jumătate a mileniului III î.Hr. locuitorii se ocupau cu agricultura, creșterea vitelor, construiau case pe carele le lipeau cu lut.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1611
Populația:
6.855 mii locuitori

Teleneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Teleneşti. Amplasat în partea centrală a republicii, pe malul drept al rîului Ciulucul Mic,  oraşul Teleneşti este situat la o distanţă de 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6855 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Teleneşti, datează din anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.