11 december 2023, 23:18 views 21205

Logăneşti, district Criuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
196 locuitori

Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni, avînd o suprafaţă de circa 0.21 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.17 km. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.

[top]Istoria localității

Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727. Cronica Ghiculeştilor consemnează acest fapt relatînd despre vornicul Donici care a descoperit o ceată de cazaci, ce se furişase în sat şi a dat de știre la domnie, iar domnitorul Grigore Ghica i-a poruncit să-i prindă. Vornicul a intrat în luptă cu cazacii, mulţi dintre aceștia fiind ucişi, o parte - răniţi, iar ceilalţi au fost făcuți prizonieri. Satul este menționat și într-un act din anul 1735, cînd Cîrstea din Logăneşti apare ca martor într-o hotărnicie a moșiilor făcută din porunca domnească de către Apostol Donici. În anul 1803 satul aparţinea căminarului Panaite Cazimir care a cumpărat moşia la mezat de la spătarul Constantin Crupenschi. Între anii 1812-1821 părți din moșia Logănești erau stăpînite de boierul Teodor Ioan Nedoba, ctitor al bisericii din localitate și fost dragoman (traducător) al consulatului rusesc din Iași. Teodor Ioan Nedoba a fost președinte al Tribunalului civil din Basarabia. Pa

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni, dintre care 48.47% - bărbaţi și 51.53% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 98.98% - moldoveni, 1.02% - ruşi.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1536
Populația:
2529 locuitori

Drăgăneşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drăgănești, Sacarovca și Chirileni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2529 de oameni. Satul Drăgănești a fost menționat documentar în anul 1536 cu numele Pîrtești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.