Ciorescu, the municipiu Chisinau
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 5525 locuitori
Ciorescu este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Satul Ciorescu are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.06 km. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Ciorescu, Goian, Făureşti. Satul Ciorescu este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 14 km de Chișinău. Hramul satului Ciorescu se sărbătoreşte la 27 octombrie.
[top]Populația
La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Ciorescu constituia 5525 locuitori, dintre care 49.47% - bărbaţi și 50.53% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 80.63% - moldoveni, 7.62% - ucraineni, 8.33% - ruşi, 1.27% - găgăuzi, 0.74% - bulgari, 0.02% - evrei, 0.02% - polonezi, 0.02% - ţigani, 1.36% - alte etnii.
[top]Istoria localitații
Se cunoaşte că satul Ciorescu a apărut odată cu deschiderea Şcolii de Agricultură în numele lui Ion Gheorghe Ciorescu, negustor de breasla a treia, de origine grec, locuitor a oraşului Chișinău, care a trăit în sec.XIX şi s-a stins din viaţă în 1887. Din izvoarele istorice se poate constata că Ion Gheorghe Ciorescu cumpără moşia de lîngă localitatea Cricova prin anii’60 ai secolului al XIX-lea. Prin proiectul special din 1871 au fost delimitate hotarele moşiei de pămînturile proprietarilor vecini.
[top]Resurse naturale
Localitatea Ciorescu este aşezată pe un relief cu văi şi dealuri, pantele cărora sînt parte pietroase, parte pămînturi arabile. Flora şi fauna au o diversitate relativ mică. Pe pantele dealurilor ce coboară spre rîul Ichel, afluent al rîului Nistru, cresc diferiţi arbuşti, plante, etc. În solul de la suprafaţă se întîlnesc rămăşiţe a vietăţilor Mării Sarmaţiene care în trecutul îndepărtat a acoperit teritoriul Moldovei. Din faună se pot întîlni şopîrle, şerpi, păsări de diferite specii. Apele subterane sînt sărace, în verile secetoase se resimte criză de apă potabilă.
[top]Sfera socială
Pe teritoriul comunei activează : • Grădiniţa nr. 220 • Liceul „N. Bălcescu” • Şcoala medie rusă nr. 45 • Şcoala de arte • Centrul de cultură • Biblioteca publică • IMSP Centru Sănătate Ciorescu
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XVIII
- Populația:
- 672 locuitori
Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.