Chipeşca, district Şoldăneşti
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 1645 locuitori
Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 2.58 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.97 km. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău.
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni, dintre care 50.58% - bărbaţi și 49.42% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 99.39% - moldoveni, 0.24% - ucraineni, 0.24% - ruşi, 0.06% - bulgari, 0.06% - alte etnii. În satul Chipeşca au fost înregistrate 556 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.
[top]Istoria localitații
Pe vremuri localitatea purta mai multe nume: Chipeuca, Chitecica, Chipuşca. Dicționarul geografic al Basarabiei editat în 1904 susține ca satul Chipeșca ar fi întemeiat în anul 1460, însă documentul în cauză nu este prezentat. O primă atestare certă se referă la anul 1570, cînd Bogdan voievod întărea Gorcei mai multe sate printre care și „Chipealca pe Dobrușa din ținutul Sorocii”. În timp satul este menționat în mai multe mărturii hotarnice.
[top]Resurse naturale
Chipeşca se afla pe un relief deluros, cu un profil complicat, pe unele povîrnișuri sînt înregistrate alunecări de teren. Apele subterane sunt sursa principală de apă potabilă, pînă nu demult pînza freatică putea fi descoperită la adîncimea de 3-8 m, în locurile mai joase – 0,5m. Acum aceste surse sînt poluate și se întîlnesc într-un debit mai redus.
[top]Sfera socială
În ultimul timp la insistenţa administraţiei publice, cetăţenii şi-au conjugat eforturile în a schimba aspectul satului. Din bugetul local, cu suportul consiliului raional, a unor instituţii financiare a fost posibilă reparaţia mai multor instituţii de menire socială, inclusiv la gimnaziu au fost schimbate geamurile şi acoperişul. În sat au fost date în folosinţă centre termice cu utilaj performant care vor funcţiona în bază de gaze naturale și vor încălzi gimnaziul și grădiniţa de copii din localitate.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1667
- Populația:
- 856 locuitori
Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.