12 december 2023, 00:50 views 21241

Podgoreni, district Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
982 locuitori

Podgoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.41 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.69 km. Podgoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 982 de oameni, dintre care 50.00% - bărbaţi și 50.00% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.39% - moldoveni, 0.20% - ucraineni, 0.10% - ruşi, 0.10% - ţigani, 0.20% - alte etnii. În satul Podgoreni au fost înregistrate 336 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.9 persoane.

[top]Istoria localitații

Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654. Este o localitate pitorească aşezat în zona centrală a Republicii Moldova. În timpul domniei lui Gheorghe Duca (1678 – 1683), satul aparţinea vestitului cronicar Miron Costin. Se zice că cîndva demult satul s-a numit Curleni. Potrivit legendei, pe locul unde este situat azi satul, cîndva păşunile bune, apa gustoasă i-au atras pe nişte fraţi Curleanu, din alt sat din vecinătate, care veneau cu oile la păşunat. Mai întîi şi-au ridicat aici o stînă, mai apoi casă de locuit. Li s-au alăturat şi alţii. Se presupune, că de la numele primilor locuitori se şi trage vechea denumire a satului. Prin anii 80 ai secolului XIX partea de nord a satului aparţinea unui moşier din satul Cinişeuţi pe nume Gavril. Oamenii săraci lucrau la el cu ziua. La rugămintea lor boierul le-a dat o bucată de pămînt pentru a-şi zidi case de locuit. Pămîntul era infertil. Creşteau numai salcîmi şi ulmi. După moartea moşierului această parte de sat a început să se numească Gavrilovca ori Gavrileuca. Comparativ cu cealaltă parte a satului, care se numea.Răzeşi. Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil este una veche, probabil din secolul al XVIII-lea, fiind construită din lemn, unsă cu lut, acoperită cu şindrilă. În anii 1908-1911 în sat se construieşte şcoala de zemstvă. În anul 1894 a fost reconstruită din piatră.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
450 locuitori

Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.