Podgoreni, raionul Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1654
- Populația:
- 982 locuitori
Podgoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.41 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.69 km. Podgoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654.
Cuprins
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 982 de oameni, dintre care 50.00% - bărbaţi și 50.00% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.39% - moldoveni, 0.20% - ucraineni, 0.10% - ruşi, 0.10% - ţigani, 0.20% - alte etnii.
În satul Podgoreni au fost înregistrate 336 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.9 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654. Este o localitate pitorească aşezat în zona centrală a Republicii Moldova. În timpul domniei lui Gheorghe Duca (1678 – 1683), satul aparţinea vestitului cronicar Miron Costin.
Se zice că cîndva demult satul s-a numit Curleni. Potrivit legendei, pe locul unde este situat azi satul, cîndva păşunile bune, apa gustoasă i-au atras pe nişte fraţi Curleanu, din alt sat din vecinătate, care veneau cu oile la păşunat. Mai întîi şi-au ridicat aici o stînă, mai apoi casă de locuit. Li s-au alăturat şi alţii. Se presupune, că de la numele primilor locuitori se şi trage vechea denumire a satului.
Prin anii 80 ai secolului XIX partea de nord a satului aparţinea unui moşier din satul Cinişeuţi pe nume Gavril. Oamenii săraci lucrau la el cu ziua. La rugămintea lor boierul le-a dat o bucată de pămînt pentru a-şi zidi case de locuit. Pămîntul era infertil. Creşteau numai salcîmi şi ulmi. După moartea moşierului această parte de sat a început să se numească Gavrilovca ori Gavrileuca. Comparativ cu cealaltă parte a satului, care se numea.Răzeşi.
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil este una veche, probabil din secolul al XVIII-lea, fiind construită din lemn, unsă cu lut, acoperită cu şindrilă.
În anii 1908-1911 în sat se construieşte şcoala de zemstvă. În anul 1894 a fost reconstruită din piatră.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1609
- Populația:
- 2295 locuitori
Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.