Culturile păstăioase
Din timpuri străvechi unul dintre felurile de mîncare cele mai populare în meniul moldovenilor, fie boier şie ţăran erau mîncărurile de fasole, mazăre, năut. Sînt folosite şi la bucatele reci , ca garnitură combinate cu carne, peşte dar şi cu alte bucate, ca umplutură pentru chifle. Importanţa bucatelor din fasole şi mazăre creşte considerabil în perioada postului, căci e practic unica sursă de proteine. Iar combinate cu ceapa proaspătă, verdeaţa şi usturoiul – sînt o sursă minunată de vitamine.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1711
- Populația:
- 2712 locuitori
Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.