Ştiaţi că...
De ce strălucește soarele? Unde se ascunde luna? Cum reușește furnica să ducă o greutate mai mare decît propria masă? De ce apa mării este sărată? De ce iarba este verde, iar norii iau cele mai ciudate forme? Toate aceste întrebări și le pune copilul atunci cînd cunoaște lumea în care trăiește. Sînt atîtea lucruri captivante în jurul nostru, care abia așteptă să fie descoperite. Să cunoaștem lumea și minunile ei împreună!
Nici o bucată de hîrtie nu poate fi împăturită pe jumătate mai mult de şapte ori.
Măgăruşii omoară anual mai mulţi oameni decît mor în accidente de avion.
Arzi mai multe calorii dormind , decît atunci cînd te uiţi la TV.
Stejarul nu produce ghinde pînă la vîrsta de cincizeci de ani sau chiar mai mult.
Primul produs care a avut cod de bare a fost guma Wrigley's.
Regele de Inimă Roşie este singurul rege fără mustaţă!
Venus este singura planetă care se roteşte în sensul acelor de ceasornic.
Lui Walt Disney îi era frică DE ŞOARECI!
Perlele se topesc în oţet!
Este posibil să faci o vacă să urce scările... Dar nu să le şi coboare.
Măcăitul unei raţe nu produce ecou şi nimeni nu ştie de ce.
Pechinezii au fost animale sacre în China mai bine de 2000 de ani și reprezintă una dintre cele mai vechi rase de cîini din întreaga lume.
Proporțional cu dimensiunile ei, o pasăre are nevoie de mai multă mîncare decît un bebeluș sau o pisică.
Este nevoie de 40 de minute pentru a fierbe un ou de struț.
Penajul păsărilor cîntărește aproximativ 10% din greutatea sa.
Struții își bagă capul în nisip în căutarea apei.
Hrănite cu anumite vopsele, găinile pot face ouă colorate.
Pasărea colibri este singura pasăre care poate zbura înapoi.
Un copil are 20 dinţi de lapte? Pe la 6 ani aceştia cad şi sînt înlocuiţi cu dinţi pe care îi avem toată viaţa. Un adult are 32 dinţi, iar dacă se cariază şi cad (se extrag), aceştia nu mai cresc.
Periuţa de dinţi a apărut în China (1498) şi a fost realizată din păr de porc. Astăzi există periuţe de dinţi electrice și au peri din plastic.
Salutul este modul de comunicare între oameni, prin cuvinte sau prin gesturi, pentru a-şi manifesta respectul şi simpatia atunci cînd se întîlnesc sau se despart de alte persoane? Salutul are forme diferite de la un popor la altul.
Islandezii au 13 Moși Crăciuni, care sînt de fapt niște spiriduși neastîmpărați. Ei încep să viziteze casele oamenilor din 12 decembrie, iar în ziua de Crăciun ajung cu toții.
Fiecare spiriduș își face simțită prezența într-un mod interesant. De exemplu, există un spiriduș care cere lumînări, dar cînd ajunge în casă, le fură. Adesea, ei lasă un cadou în pantofii copiilor cuminți sau un cartof în pantofii copiilor neascultători.
Danezii au un spriduș neastîmpărat de Crăciun care își face apariția păcălindu-i pe oameni. El poartă o bonetă roșie, ciorapi roșii și haine gri de lînă. Danezii lasă afară un bol cu budincă în Ajunul Craciunului pentru a-l determina să-și păstreze păcălelile în limite decente.
Imaginea lui Moș Crăciun de astăzi, cel cu hainele în culorile roșu și alb și cizme negre, a fost creată în 1930 de Coca-Cola, care a creat o astfel de imagine în scop publicitar, folosind culorile mărcii.
Un melc poate dormi vreme de 3 ani!
Cea mai ridicată temperatură a corpului o are capra domestică: 40 grade C.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1765
- Populația:
- 4528 locuitori
Borogani este un sat şi comună din raionul Leova. Borogani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Leova și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4528 de oameni. Satul Borogani a fost menționat documentar în anul 1765.